Robiłam już tę roladę ze 3 razy,jest pyszna i w sumie szybko się ją robi.Namawiam do jej wypróbowania a na pewno się nie rozczarujecie ,warunek trzeba lubić szpinak i łososia :)Przepis wpadł mi w oczy jeszcze przed świętami i to całkiem przypadkiem a znalazłam go na blogu"kuchnia na obcasach" Ja od siebie dodałam koperek i kapary.
PRZEPIS:
FARSZ:
300 g wędzonego łososia
300g serka śmietankowego(ja dałam "mój ulubiony" i użyłam całe 450g)
kapary i świeży koperek
1-2 łyżeczki chrzanu
NA OMLET:
450g mrożonego szpinaku
4 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki mąki
1 ząbek czosnku,sól,pieprz,gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie
żółtka rozetrzeć z mąką na gładka masę bez grudek
dodać szpinak i przyprawić do smaku
pianę z białek ubić i delikatnie mieszać w masę szpinakową
Rozłożyć na blasze z piekarnika papier do pieczenia i rozsmarować masę
Piec ok.10min. w 200stC
Po wyjęciu z piekarnika położyłam na wierzchu papier i przełożyłam na blat tak aby góra była pod spodem.
Omlet przykryłam ściereczką i zostawiłam ,aż się lekko przestudził.
Delikatnie pomagając sobie szerokim nożem zdjęłam z wierzchu papier(trzeba to robić delikatnie aby omlet ie został na papierze bo jak wiadomo różne papiery do pieczenia są )
Zwinęłam delikatnie omlet w roladę nie ściągając papieru tego co był pod spodem
Przykryłam ściereczką i zostawiłam do całkowitego ostudzenia,Omlet stygnie bardzo szybko
W tym czasie doprawiłam ser chrzanem
odsączyłam kapary
oberwałam z łodygi koperek ,żeby go nie siekać
Delikatnie rozwinęłam omlet
Posmarowałam go serkiem
obsypałam kaparami
obłożyłam plastrami szpinaku
obsypałam koperkiem
zrolowałam ,zawinęłam w folię aluminiową(można w pergamin ) i wstawiłam do lodówki
Najlepszy jest na drugi dzień ale ja już kroiłam po 4 godzinach.
Następną robię na Wielkanoc:) Pozdrawiam i miłego wtorku.Katka .
ps. Wybaczcie za zdjęcia ale takie mi się na prędko udało zrobić . Obiecuję podmienić przy następnej
okazji ;)
PRZEPIS:
FARSZ:
300 g wędzonego łososia
300g serka śmietankowego(ja dałam "mój ulubiony" i użyłam całe 450g)
kapary i świeży koperek
1-2 łyżeczki chrzanu
NA OMLET:
450g mrożonego szpinaku
4 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki mąki
1 ząbek czosnku,sól,pieprz,gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie
żółtka rozetrzeć z mąką na gładka masę bez grudek
dodać szpinak i przyprawić do smaku
pianę z białek ubić i delikatnie mieszać w masę szpinakową
Rozłożyć na blasze z piekarnika papier do pieczenia i rozsmarować masę
Piec ok.10min. w 200stC
Po wyjęciu z piekarnika położyłam na wierzchu papier i przełożyłam na blat tak aby góra była pod spodem.
Omlet przykryłam ściereczką i zostawiłam ,aż się lekko przestudził.
Delikatnie pomagając sobie szerokim nożem zdjęłam z wierzchu papier(trzeba to robić delikatnie aby omlet ie został na papierze bo jak wiadomo różne papiery do pieczenia są )
Zwinęłam delikatnie omlet w roladę nie ściągając papieru tego co był pod spodem
Przykryłam ściereczką i zostawiłam do całkowitego ostudzenia,Omlet stygnie bardzo szybko
W tym czasie doprawiłam ser chrzanem
odsączyłam kapary
oberwałam z łodygi koperek ,żeby go nie siekać
Delikatnie rozwinęłam omlet
Posmarowałam go serkiem
obsypałam kaparami
obłożyłam plastrami szpinaku
obsypałam koperkiem
zrolowałam ,zawinęłam w folię aluminiową(można w pergamin ) i wstawiłam do lodówki
Najlepszy jest na drugi dzień ale ja już kroiłam po 4 godzinach.
Następną robię na Wielkanoc:) Pozdrawiam i miłego wtorku.Katka .
ps. Wybaczcie za zdjęcia ale takie mi się na prędko udało zrobić . Obiecuję podmienić przy następnej
okazji ;)
ale mi smaka narobiłaś ;p
OdpowiedzUsuńHahah jak ja ją ujrzałam to samo pomyślałam :)
UsuńPolecam ,jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńteż widziałam taką roladę na stronie http://www.suempol.pl/kulinaria/lista-przepisow/rolada-z-lososiem-i-szpinakiem/ i zastanawiałam się czy nie zrobić, bo wygląda mega apetycznie, no ale wiadomo jak to jest ze zdjęciami, bałam się że wszystko się rozpadnie i będzie porażka, ale widzę, że u ciebie też jest taka apetyczna. Tak szczerze, trudno się to zwija???
OdpowiedzUsuńCzasami rzeczywiście tak jest ze zdjeciami że są nie adekwatne do przepisu ,ale ten przepis jest sprawdzony przeze mnie kilka razy.Rolady nie jest trudno zrolować ,w opisie wszystko napisalam. Ten papier na którym leży rolada i z którym razem ją zawinelam po upieczeniu pomoze ci również zrolować .Poprostu bedziesz tym papierem jakby popychac i zawijać.przy nastepnej postaram sie zrobić filmik ;)
UsuńRolada wygląda świetnie :) Ile kawałków wyjdzie z tej rolady??
OdpowiedzUsuńRolada jest tak długa ok.35-40cm zależy jak pokroisz ale chyba z 15 plastrów takich na 2cm powinno wyjść a nie wiem czy nie więcej :)
Usuń