czwartek, 15 maja 2014

CHLEB ORKISZOWY Z KASZĄ JAGLANĄ I KEFIREM .

 I znów kasza jaglana ;p Tym razem w chlebie ,a chleb jest pyszny wilgotny i zdrowy bo na mące orkiszowej,zakwasie i do tego jeszcze z kefirem.Namawiam zróbcie zakwas jak nie macie albo poszukajcie na ZAKWASOWA MAPA POLSKI .Tam znajdziecie może kogoś w swojej okolicy z zakwasem.Mapa właśnie po to powstała aby się nim dzielić.I to bardzo ułatwia ,bo macie już dobry czasami wieloletni zakwas ,który wystarczy tylko w domu pielęgnować .

PRZEPIS:
600 g maki orkiszowej pełno ziarnistej
200 g kaszy jaglanej ugotowanej
250 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
200 g kefiru temp. pokojowa
1 łyżka miodu
15 g drożdży świeżych
po 2 garście ,siemienia i słonecznika
3 płaskie łyżeczki soli

Do miski wlewamy wodę ,kefir ,zakwas, drożdże,miód i mieszamy, aż zakwas się rozpuści w wodzie.
Wsypujemy kaszę , ziarna i mieszamy
Wsypujemy mąkę i sól i znów mieszamy wszystko łyżką lub mikserem z hakami
Przykrywamy folią i ręcznikiem,zostawiamy na 1 godzinę
Po 1 godzinie mieszamy porządnie i zostawiamy do wyrośnięcia
Jak wyrośnie ,smarujemy formę olejem i obsypujemy mąką
Przekładamy ciasto ,wyrównujemy i obsypujemy np.płatkami
Odstawiamy pod przykryciem z folii tak żeby nad formą zrobił  się balon i czekamy ,aż ciasto chlebowe wyrośnie i wypełni całą formę.
Wstawiłam do zimnego piekarnika
Piekłam w 190stC przez ok 1,5 godziny
Chleb po wyjęciu z formy powinien być twardy ,jeżeli jest miekki to wstawcie jeszcze ale już bez formy chleb do piekarnika ,a od góry przykryjcie folią aluminiowa na ok 10 min

   Zobaczcie sobie też mój zakwas który zrobiłam z zakwasu na żurek ZAKWAS NA SZYBKO !
Jak macie pytania ,pytajcie śmiało .Pozdrawiam i miłego dnia życzę.Katka.

4 komentarze:

  1. Musze skorzystać z zakwasowej mapy bo zakwasy mnie nie kochają, a i tak boje się, że uśmiercę kolejny. Mam na sumieniu jeż 4 dostane zakwasy (nie wiem gdzie tkwi przyczyna bo przy ostatnim bardzo sie starałam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę chleb 3 razy w tyg ,więc zakwas mój jest dokarmiany co drugi dzień.Jak mi powiesz ile razy chcesz piec chleb to ewentualnie może uda mi się podpowiedzieć jak utrzymać zakwas przy życiu :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis, sama piekę z mąki orkiszowej (jest zdrowsza od innych) minimum dwa razy w tygodniu, ale częściej bułki niż chleb... wymagania dzieciaków... zastanawiam się czy z tego przepisu dało by się upiec bułki? Spróbuję i dam znać, a tym czasem zapraszam do mnie... http://prostoiswojsko.blogspot.com/ Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułki raczej nie wyjdą ,bo ciasto jest lepkie ale spróbuj może coś dodasz coś ujmiesz i wyjdą smaczne bułeczki:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...