sobota, 23 sierpnia 2014

ROZGRZEWAJĄCY KREM WARZYWNO-BURACZANY ..z cynamonem ,zakwaszony żurkiem



Chłodne już noce i poranki ,a i w ciagu dnia nie za ciepło.Wiatr mocniej wieje i czuć już w powietrzu nadchodzącą jesień. A co jest najlepsze na rozgrzewkę? Ciepła zupa.
Bardzo szybka i pożywna zupa krem z buraka zakwaszona żurkiem ,który można zrobić samemu lub kupić.Ja bardzo lubię takie szybkie zupy ,a już jak chodzi o zupy typu krem to jestem pierwsza.
Krem ma piękny kolor buraczany dzięki surowemu burakowi ,który dodaje zmiksowany zawsze na koniec. Zaprawiam tak chłodnik ,spróbujcie a się przekonacie i nie przerabiam zdjęć pod kątem koloru bo taki autentyczny kolor mają moje zupy burakowe. .Dodatek cynamonu bardzo mnie zaskoczył a chili przyjemnie rozgrzewa,spróbujcie :)

PRZEPIS:

Można zrobić na rosole,lub wywarze z warzyw lub:

ze 2 L. wody
włoszczyzna (seler jak duży to dajemy pół)
4surowe buraki +2  surowe zostawiamy
4 surowe ziemniaki średniej wielkości
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
żurek do zakwaszenia,ilość sami wyczujecie na smak
sól,pieprz ziołowy ,czosnek, do smaku
lubczyk świeży parę listków a jak suszony to ok.płaskiej łyżeczki
2 rozgniecione goździki
chili sproszkowane dla zaostrzenia smaku
ok.1 płaskiej łyżeczki cynamonu

Wszystkie warzywa obieramy myjemy i kroimy na kawałki
Por kroimy drobno i podsmażamy na mieszance masła i oleju(ja to robię w garnku w którym będę gotować zupę)
2 dodatkowe buraki zostawiamy nie gotujemy
Zalewamy warzywa wodą BEZ ZIEMNIAKÓW! gotujemy aż się zagotują i doprawiamy do smaku wszystkim oprócz żurku
Teraz dokładamy ziemniaki i gotujemy ,aż wszystkie warzywka będą miękkie ale nie rozgotujcie ich.
Pod koniec gotowania dolejcie żurek do smaku tyle żeby Wam smakowało.
Surowe buraki zalejcie łyżką wazową zupy ,zmiksujcie i wlejcie do zupy
Wyjmujemy teraz  liście selera i wszystko miksujemy na gładki krem.
Podajemy z łyżką gęstego jogurtu lub śmietany


Miłego i ciepłego łikendu :)
Katka ♥


3 komentarze:

  1. Sprawdzę. Wygląda apetycznie i dobrze zrobione, bo zachowane wszystkie walory. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozgrzewać musi niesamowicie.Taki krem buraczany to świetny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I kolejna pyszna propozycja. Kremy buraczane poznałam w zeszłym sezonie na zupy ale takiego wydania jeszcze nie miałam przyjemności. Chętnie zapoznam się z nim bliżej :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...