sobota, 9 lipca 2011

Karczek z grilla w marynacie z kminem rzymskim

 

   Przedwczoraj byłam na zakupach i w końcu wpadł mi w oko kmin rzymski,którego szukałam od dawna ale w moim osiedlowym sklepie takich wynalazków nie posiadają.Kiedy otworzyłam opakowanie zapachniało tak pięknie iż pomyślałam od razu ,że to fajna przyprawateż do deseru.
Właściwie to myślałam ,że nie różni się  od naszego kminku ,ale różni się i to bardzo.Ja się zakochałam w tym smaku i zapachu.Zrobiłam marynatę do mięsa na grill,ale i do zwykłego pieczenia mięsa też będzie pyszna.Bałam się że może za bardzo kombinuję ze smakiem ,ale dziś pierwszy raz smakowało mi mięso które sama zrobiłam,bo zazwyczaj zawsze czegoś mi brakuje,albo czegoś za dużo  jest(oczywiście i ponoć jak twierdzi rodzinka tylko mnie zawsze coś nie pasuje :))

MARYNATA DO MIĘS

1,4 szkl.  Olej ryżowy
1-2 łyżki śmietany 18%
1łyżka płaska vegety
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego(utłukłam w moździerzu)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól,pieprz
ziele angielskie  duża szczypta (dałam przez przypadek bo miałam w młynku do pieprzu i zapomniałam o tym:))
 Wszystko wymieszać dokładnie i włożyć mięso .U mnie leżało w marynacie 2 dni.


ZIEMNIAKI DO MIĘSKA ugotowane ,ostudzone polałam sosem 2łyżki śmietany 1 łyżka majonezu
i ząbek czosnku.Majonez kielecki tak że nawet nie musiałam doprawiać solą ani pieprzem.Dodałam do tego ogórki kiszone pokrojone w kostkę z drobno posiekaną cebulką +pieprz i parę kropel oliwy.Posypałam to świeżym tymiankiem.


SAŁATA Z RUKOLI z serem feta,pomidorami,ogórkiem zielnym polane sosem winegret i na koniec jeszcze posypałam twardym serem żółtym.

Posted by Picasa

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...