Nastąpiła zmowa pierogowa a prowokatorką została jak nikt inny nasza wspaniała Prezydentowa:)
Zresztą jak w każdym stadzie musi być przywódca więc skoro jest już nasza wielka Prezydentowa Katarzyna to trza jej słuchać :))Do lepienia pierogów przystąpiły wspólnie i w porozumieniu: Ola
Prezydentowa i Pyza i oczywiście Ja:) Pierogi polecam na prawdę są pyszne i na ciepło i na zimno jadłam. Zrobiłam z powiększonej ilości składników bo jak to dziewczyny pięknie ujęły mam w domu prawie pół pułku :)))
SKŁADNIKI
500g. mąki
1 żółtko
1płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
wrzątek
Przepis jak zrobić ciasto znajdziecie Tutaj
400g kapusty kiszonej
1 duża cebula
200g. wędzonego boczku(dałam wędzony parzony)
400 g. twarożku typu jak na sernik (najlepszy z Wielunia )
wina nie dodałam bo nie miałam
kminek ,sól,pieprz
dodałam trochę czosnku suszonego a zamiast kminku kuminu rzymskiego
Kapustę pokroiłam drobno i obgotowałam
cebulę i boczek drobno posiekałam i smażyłam po czym dodałam odcedzoną kapustkę
chwile smażyłam dodałam przyprawy ale bez soli
Jak kapusta wystygła dodałam twarożku i doprawiłam jeszcze do smaku
ciasto rozwałkowałam dość cienko bo nie lubię grubych pierogów dokładnie skleiłam .
Wrzucać na wrzątek gotować od wypłynięcia jakieś 5 min.
SMACZNEGO
Zresztą jak w każdym stadzie musi być przywódca więc skoro jest już nasza wielka Prezydentowa Katarzyna to trza jej słuchać :))Do lepienia pierogów przystąpiły wspólnie i w porozumieniu: Ola
Prezydentowa i Pyza i oczywiście Ja:) Pierogi polecam na prawdę są pyszne i na ciepło i na zimno jadłam. Zrobiłam z powiększonej ilości składników bo jak to dziewczyny pięknie ujęły mam w domu prawie pół pułku :)))
SKŁADNIKI
500g. mąki
1 żółtko
1płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
wrzątek
Przepis jak zrobić ciasto znajdziecie Tutaj
400g kapusty kiszonej
1 duża cebula
200g. wędzonego boczku(dałam wędzony parzony)
400 g. twarożku typu jak na sernik (najlepszy z Wielunia )
wina nie dodałam bo nie miałam
kminek ,sól,pieprz
dodałam trochę czosnku suszonego a zamiast kminku kuminu rzymskiego
Kapustę pokroiłam drobno i obgotowałam
cebulę i boczek drobno posiekałam i smażyłam po czym dodałam odcedzoną kapustkę
chwile smażyłam dodałam przyprawy ale bez soli
Jak kapusta wystygła dodałam twarożku i doprawiłam jeszcze do smaku
ciasto rozwałkowałam dość cienko bo nie lubię grubych pierogów dokładnie skleiłam .
Wrzucać na wrzątek gotować od wypłynięcia jakieś 5 min.
SMACZNEGO
No widziałam już resztę, teraz kolej na Twoje... Pysznie wyglądają! I jak ładnie zawinięte! nie umiem tak...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
klejone po mistrzowsku, super wyglądają, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPyszne, prawda? Widzę że u ciebie tez ta sama szkoła falbanki :)
OdpowiedzUsuńCzwarty raz widzę dzisiaj te pierogi i czwarty raz się zachwycam:)
OdpowiedzUsuńPiękne falbanki.. <3 Ciekawe, na czym polega ich tyrolskość.. :)
OdpowiedzUsuńPanno L - ich tyrolskość kryje się w środku ;)
OdpowiedzUsuńKasiu - cudnie lepisz, nawet jak szybko. Dziękuję za wspólne gotowanie!
U Ciebie też te śliczne brzegi :) Dziewczyny podzielcie się proszę tym tajemnym sposobem na uzyskanie takiego wykończenia pierogów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi - zwłaszcza a niemożliwych ilościach ;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny bardzo się cieszę ,że wam pierożki do gustu przypadły jak i również kiecka z falbanką w koło nich:)Ja dziękuję Prezydentowej bo bez niej nie było by tych pierożków i co za tym idzie waszych pięknych komentarzy za które serdecznie Wam dziękuję:)
OdpowiedzUsuńod-kuchni ,zbieram się żeby zrobić filmik na temat lepienia ,jestem już blisko:))
zapewne pychota :)
OdpowiedzUsuńPiekne pierogi i pewnie smakowaly jeszcze lepiej niz wygladaly!:)
OdpowiedzUsuńchantel,anahitka9 bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń