wtorek, 16 sierpnia 2011

Pierożki Tyrolskie od Prezydentowej)

Nastąpiła zmowa pierogowa a prowokatorką została jak nikt inny nasza wspaniała Prezydentowa:)
Zresztą jak w każdym stadzie musi być przywódca więc skoro jest już nasza wielka Prezydentowa Katarzyna to trza jej słuchać  :))Do lepienia pierogów przystąpiły wspólnie i w porozumieniu: Ola  
  Prezydentowa i  Pyza i oczywiście Ja:) Pierogi polecam na prawdę są pyszne i na ciepło i na zimno jadłam. Zrobiłam z powiększonej ilości składników bo jak to dziewczyny pięknie ujęły mam w domu prawie pół pułku :)))


SKŁADNIKI
500g. mąki
1 żółtko
1płaska łyżeczka soli 
1 łyżka oleju
wrzątek
Przepis jak zrobić ciasto znajdziecie Tutaj

400g kapusty kiszonej
1 duża cebula
200g. wędzonego boczku(dałam wędzony parzony)
400 g. twarożku typu jak na sernik (najlepszy z Wielunia )
wina nie dodałam bo nie miałam
kminek ,sól,pieprz
dodałam trochę czosnku suszonego a zamiast kminku kuminu rzymskiego


Kapustę pokroiłam drobno i obgotowałam 
cebulę i boczek drobno posiekałam i smażyłam po czym dodałam odcedzoną kapustkę
chwile smażyłam dodałam przyprawy ale bez soli
Jak kapusta wystygła dodałam twarożku i doprawiłam jeszcze  do smaku 


ciasto rozwałkowałam dość cienko bo nie lubię grubych pierogów dokładnie skleiłam .
Wrzucać na wrzątek gotować od wypłynięcia jakieś 5 min.
                                                              SMACZNEGO


12 komentarzy:

  1. No widziałam już resztę, teraz kolej na Twoje... Pysznie wyglądają! I jak ładnie zawinięte! nie umiem tak...
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. klejone po mistrzowsku, super wyglądają, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, prawda? Widzę że u ciebie tez ta sama szkoła falbanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czwarty raz widzę dzisiaj te pierogi i czwarty raz się zachwycam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne falbanki.. <3 Ciekawe, na czym polega ich tyrolskość.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Panno L - ich tyrolskość kryje się w środku ;)
    Kasiu - cudnie lepisz, nawet jak szybko. Dziękuję za wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie też te śliczne brzegi :) Dziewczyny podzielcie się proszę tym tajemnym sposobem na uzyskanie takiego wykończenia pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierogi - zwłaszcza a niemożliwych ilościach ;) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziewczyny bardzo się cieszę ,że wam pierożki do gustu przypadły jak i również kiecka z falbanką w koło nich:)Ja dziękuję Prezydentowej bo bez niej nie było by tych pierożków i co za tym idzie waszych pięknych komentarzy za które serdecznie Wam dziękuję:)

    od-kuchni ,zbieram się żeby zrobić filmik na temat lepienia ,jestem już blisko:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekne pierogi i pewnie smakowaly jeszcze lepiej niz wygladaly!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. chantel,anahitka9 bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...