poniedziałek, 19 września 2011

CHRUPIĄCE ROGALIKI PANI MARII...pychotka:)



Kiedy przeczytałam przepis na te rogaliki to myślałam że jest jakaś pomyłka w druku,bo ciasto drożdżowe, które nie musi podwajać objętości wydało mi się poniekąd dziwne.No cóż wszystkich tajników cukiernictwa jeszcze nie pojęłam i z ciastem drożdżowym jeszcze się zaprzyjaźniam. a że człowiek całe życie się uczy i wstydzić się tego nie powinien postanowiłam upiec rogaliki aby dowiedzieć się czy aby rzeczywiście ciasto drożdżowe nie musi wyrastać?...Nie musi! rogaliki wyszły pycha ,a co najważniejsze w 1,5 godz. mamy pyszny deser do niedzielnej herbatki tak jak to u mnie wczoraj było:) Ciasto jest miękkie i tłuste i nie przylepia się do rąk ,podsypałam tylko maki do wałkowania.
Przepis pochodzi z książki "Birkowie od kuchni" a rogaliki są z  przepisu Pani Marii Birek ,którą serdecznie pozdrawiam i dziękuję że podzieliła się tym wspaniałym przepisem:)
Ja zrobiłam z połowy porcji ,ale podam przepis oryginalny.

PRZEPIS:
na 56sztuk.


50g.drożdży
  1szkl. mleka
1i1/2 kostki margaryny(ja użyłam masła)
1 kg. maki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru 
2i1/2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego( dałam 1 łyżkę domowego cukru )

NA NADZIENIE:
ok.1 kg.konfitury różanej lub innej ulubionej ,bądź marmoladę(dałam dżem truskawkowy)
cukier puder do posypania

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku,dodając po łyżce mąki i cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia
Margarynę rozpuścić
Pozostałe składniki wymieszać w misce dodać do nich wyrośnięte drożdże i ostudzoną margarynę
Ciasto dokładnie zagnieść i podzielić na 7 porcji
Każdą część rozwałkować  i pokroić na 8 części(jak pizzę)
Na każdej części ułożyć konfiturę i zawijać rogaliki
Ułożyć na blasze (podłożyłam papier do pieczenia) i piec 25 min. w temp. 160stC.
Gotowe posypać cukrem pudrem



13 komentarzy:

  1. Łał.... podziwiam Twoje rogaliki, bo są prześliczne.
    Ja narazie się nie odważyłam do tej pory zrobić takich cudeniek, może na św. Marcina zrobię?, przepis sobie zapisze w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja bym zjadłą jednego takiego rogalika. :) Muszę kiedyś zrobić bo uwielbiam takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super sa:) ale bym sobie je chetnie schrupala:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ludzie! jak pięknie wyglądają!! takie równiutkie i aż się proszą o schrupanie!!
    Porywam kilka:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjne, pachną zza ekranu.

    OdpowiedzUsuń
  6. i mnie nie zaprosiła :( ach przecież ja się odchudzam Uwielbiam te wszystkie jej wypieki

    OdpowiedzUsuń
  7. może się jutro skuszę? śliczne są...

    OdpowiedzUsuń
  8. Mimo iż jestem antytalentem w kuchni rogaliki wyszły przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. twoj przepis na rogaliki to rewelacja nawet we wloszech smakuja .dzieki pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się ,że rogaliki wszystkim się podobają i smakują nawet we Włoszech:) Szkoda ,że autorka nie może tego przeczytać ,choć nigdy nie wiadomo może i kiedyś p.Maria trafi:)

    OdpowiedzUsuń
  11. one są przepyszne, mam przepis w zakładkach od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Upieczone, faktycznie pyszne, ciasto rewelacja, chrupiące

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...