wtorek, 27 września 2011

NALEŚNIKI BISZKOPTOWE


Dziś zapraszam na naleśniki pysznie puszyste w środku a na zewnątrz lekko chrupiące.Oczywiście można je smażyć na patelni bez tłuszczu ale ja dziś zaszalałam i usmażyłam je na tłuszczu .Na suchej patelni tak mi nie smakują.Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Obiady u Kowalskich" Robię te naleśniki od lat i jeszcze nie było nikogo komu by nie smakowały.Naleśniki biszkoptowe są najlepsze do słodkich farszów.

PRZEPIS
na ok. 20 naleśników


2 szkl.mąki
4 jajka
2 szklanek mleka
2-3 łyżki wody
1 łyżka stopionego masła lub oleju
szczypta soli

 


Do mąki dodać żółtka i resztę składników dokładnie wymieszać
Pianę z białek ubić na sztywno i dodać  do masy delikatnie wymieszać i smażyć nieco grubsze naleśniki
Przełożyć ulubionym farszem 
Ja zjadłam z powidłami śliwkowymi:)


8 komentarzy:

  1. Niedługo sobie zafunduję takowego na śniadanie;)pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ on jest apetyczny, grubiutki, pulchniutki mmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Polecam te naleśniki są przepysznie puszyste:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią zjadłabym takiego naleśnika..

    OdpowiedzUsuń
  5. wow faktycznie te biszkoptowe, aż się proszą, żeby je nadziewać na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pierwszy raz je robiłam, wyszły rewelacyjne i puszyste, dzieciaki zachwycone ;))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...