środa, 26 października 2011

PASZTET DROBIOWY...bez pieczenia

 To jest pasztet który zrobiłam na bazie CHICKEN LIVER PATE .A że zachciało mi się pasztetu bardziej treściwego w smaku z mniej wyczuwalną wątróbką  spróbowałam połączyć wątróbkę z piersią drobiową i zrobić taki szybki i delikatny pasztet bez pieczenia .Wyszedł kremowy w sam raz do smarowania na bagietkę 
Ja zmiksowałam go w malakserze ale można go miksować tym czym mamy.Kiedyś miksowałam w blenderze do koktajli.Pasztet można przetrzeć przez sito wtedy będzie jeszcze bardziej kremowy.

ok.500g wątróbki drobiowej
ok.500g piersi z kurczaka
3/4p.masła
2 łyżki koniaku
1 duża cebula
czosnek 1-2 ząbki
2-3 gałązki tymianku
sól,pieprz
1 gotowana marchew(opcja)
 wywar warzywny ,rosół


Wątróbkę oczyściłam z żyłek i błonek i zalałam mlekiem,odstawiłam na godzinę

Mięso z piersi pokroiłam w kostkę i podsmażyłam krótko na łyżce oleju

Dodałam masło i jak się rozpuściło wrzuciłam cebulę i tymianek
Jak cebula była już szklista wrzuciłam odsączoną wątróbkę i czosnek wyciśnięty przez praskę i 2 łyżki koniaku i pieprz
Mięso jest gotowe kiedy nie jest różowe w środku a wątróbka jak nie leci z niej krew
Z patelni usunęłam tymianek a resztę przełożyłam do malaksera  i zmiksowałam na krem
Miksowałam ok 5 min 
Dodałam 1 ugotowaną marchew ale nie ma takiej potrzeby jeżeli ktoś nie lubi
Jeżeli pasztet będzie za suchy podczas miksowania ,a na pewno będzie trzeba dodać wywaru po troszku żeby nie przesadzić bo wyjdzie za rzadki
Można doprawić jeszcze do smaku jeżeli będzie za mało soli 
Przełożyłam  do miseczki i odstawiłam do ostudzenia.Zimny wstawiłam do lodówki




Posted by Picasa

14 komentarzy:

  1. No proszę, proszę.. właśnie myślałam o pasztecie. Muszę koniecznie kupić produkty i zabrać się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie mam ostatnio fazę na taki pasztet kremowy do smarowania:) I to straszliwą!... Bardzo apetyczny!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie lubię,szybkie ,smaczne
    i proste:)

    OdpowiedzUsuń
  4. GRAŻYNKO to jest pasztet bez pieczenia:)

    ASIU polecam robi się naprawdę szybko ,w sumie w godzinę jesz już pasztet:)

    ANONIMIE bardzo się cieszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pociekła mi ślinka... wygląda przepysznie. chętnie wypróbuje przepis tylko zastanawia mnie co to jest to 3/4 p. masła

    keana77

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł. I to bez pieczenia. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. KEANA 77 TO ZNACZY 3/4 PACZKI MASŁA

    Cieszę się ,że pasztecik przypadł go gustu,polecam można go również doprawić według własnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobny tyle że doprawiam gałką muszkatołową zamiast tymianku. Super ,, smarowidło "

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na domowy, kremowy pasztet:) Zapisuję do przetestowania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, ile pasztetu wychodzi z tej porcji? Czy koniak jest konieczny, czy może wzbogaca smak? Z góry dziękuję za odp. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedna brytfanka keksowa lub kilka miseczek tak jak u mnie.Koniak daję bo wzbogaca smak ale jak nie masz nie dawaj aż takiej wielkiej różnicy to nie zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak długo można przechowywać ten pasztet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam ,że dopiero teraz odpowiadam.U mnie stał najdłużej 3 dni ale myślę ,że wytrzyma w lodówce do 7dni ewent. można zamrozić .

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...