Już od dłuższego czasu miałam ochotę na babkę ziemniaczaną ale jakoś tak zawsze nie po drodze było tym bardziej ,że tylko ja najbardziej ze wszystkich w domu zajadam się babką.I tak by pewnie to jeszcze trwało, aż Ola dała sygnał i proszę babeczka jak malowana :)Przepis bez zbędnych modyfikacji smakowych dodałam tylko od siebie kawałek mięska i zrobiłam sos pieczarkowy bardzo ekspresowy:) bo babka najlepiej smakuje z sosem . Życzę wszystkim smacznego.
Wspólnie ze mną piekły również:
Psotka - http://psotypsotki.blogspot.com/ Basia- http://mozaikazycia.blogspot.
Bożena - http://mojekucharzenie-bozena-
Asiek - http://babeczka.zuzka.pl/Prezydentowa - Kasia http://kuchniaprezydentowej. blogspot.com/
Pyza - Iza http://smacznapyza.blogspot. com/ Ola http://mamabartka.blogspot. com/
Pyza - Iza http://smacznapyza.blogspot.
babka za nim trafi do pieczenia jest dość wodnita ale podczas pieczenia woda z niej wyparuje :)
PRZEPIS:
1,5kg ziemniaków
300-350g wędzonego boczku
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
sól, pieprz, wg gałka/majeranek/tymianek
od siebie dodałam taka sama ilość mięska chudego z żeberek i 1 płaską łyżkę mąki więcej:)
sos pieczarkowy.
300 g pieczarek
cebula
rosół lub wywar
2 łyżki mąki 1łyżka masła, mleko( to jest zasmażka)
sól, pieprz,szczypta czosnku
pieczarki i cebulę podsmażamy przykrywamy
Podlewamy rosołem tyle żeby zakryło pieczarki)
z masła i mąki robimy zasmażkę jak się połączą składniki rozprowadzamy trochę mlekiem (mieszamy energicznie żeby się nie zrobiły kluski ,mleka tyle żeby był gęsty sos)
dodajemy do pieczarek energicznie mieszając przyprawiamy do smaku
wszystko miksujemy na gładki sos ,jak za gęsty wyjdzie to trzeba dodać jeszcze rosoł
BABKA:
ziemniaki zetrzeć na tarce - drobnej lub ze średnimi oczkami
cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
boczek i mięsko pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
w misce wymieszać ziemniaki, mąkę jajka i przyprawy, dodać boczek i cebulę z czosnkiem i wymieszać, doprawić.
Wyłożyć na wysmarowaną masłem formę i piec ok godzinki, może ciut dłużej w 180 stopniach
U mnie piekło się prawie 1,5 godziny:)
ale pysznie! ciekawa ta wersja z mięsem :-)
OdpowiedzUsuńdzięki za wspólną zabawę!
Pięknie sie prezentuje, dziękuje za wspólne pichcenia :)
OdpowiedzUsuńKasiu!! Bardzo mi smakowała! Twoja cudnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pięknie wygląda..ja tez dziękuję za wspólne [wirtualne] pieczenie..
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie taką babę ;-) Prezentuje się smakowicie ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
nigdy w życiu takiej nie jadłam! serioooo
OdpowiedzUsuńa wygląda smakowicie:)
Bardzo interesująca ta wersja z mięsem.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem taką zrobię.
Dziękuję za wspólne gotowanie :))))))))))
wszyscy ją pieką... a ja nie xd
OdpowiedzUsuńej... nie, muszę się poprawic!
O taka z mięskiem, to musi być dopiero rewelacja! ;) Cieszę się z kolejnego wspólnego gotowania! Buziaki, Kasiu!
OdpowiedzUsuń