sobota, 26 listopada 2011

BABKA ZIEMNIACZANA OD OLI...czyli wirualnie ale razem:)


 Już od dłuższego czasu miałam ochotę na babkę ziemniaczaną ale jakoś tak zawsze nie po drodze było tym bardziej ,że tylko ja najbardziej ze wszystkich w domu zajadam się babką.I tak by pewnie to jeszcze trwało, aż Ola  dała sygnał i proszę babeczka jak malowana :)Przepis bez zbędnych modyfikacji smakowych dodałam tylko od siebie kawałek mięska i zrobiłam sos pieczarkowy bardzo ekspresowy:) bo babka najlepiej smakuje z sosem . Życzę wszystkim smacznego.
 Wspólnie ze mną piekły również:
Psotka - http://psotypsotki.blogspot.com/   Basia- http://mozaikazycia.blogspot.com/ 
Bożena - http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/

babka za nim trafi do pieczenia jest dość wodnita ale podczas pieczenia woda z niej wyparuje :)


 PRZEPIS:
1,5kg ziemniaków
300-350g wędzonego boczku
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
sól, pieprz, wg gałka/majeranek/tymianek

od siebie dodałam taka sama ilość mięska  chudego z żeberek i 1 płaską łyżkę mąki więcej:)
 

 sos pieczarkowy.
300 g pieczarek 
cebula
rosół lub wywar
2 łyżki mąki 1łyżka masła, mleko( to jest zasmażka)
sól, pieprz,szczypta czosnku


pieczarki i cebulę podsmażamy  przykrywamy
Podlewamy rosołem tyle żeby zakryło pieczarki)
z masła i mąki robimy zasmażkę jak się połączą składniki rozprowadzamy trochę mlekiem (mieszamy energicznie żeby się nie zrobiły kluski ,mleka tyle żeby był gęsty sos)

dodajemy do pieczarek energicznie mieszając przyprawiamy do smaku 
wszystko miksujemy na gładki sos ,jak za gęsty wyjdzie to trzeba dodać jeszcze rosoł
 

 BABKA:
ziemniaki zetrzeć na tarce - drobnej lub ze średnimi oczkami
cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
boczek  i mięsko pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
w misce wymieszać ziemniaki, mąkę jajka i przyprawy, dodać boczek i cebulę z czosnkiem i wymieszać, doprawić.
Wyłożyć na wysmarowaną masłem formę  i piec ok godzinki, może ciut dłużej w 180 stopniach

U mnie piekło się prawie 1,5 godziny:)

9 komentarzy:

  1. ale pysznie! ciekawa ta wersja z mięsem :-)

    dzięki za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie sie prezentuje, dziękuje za wspólne pichcenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu!! Bardzo mi smakowała! Twoja cudnie się prezentuje:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda..ja tez dziękuję za wspólne [wirtualne] pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym sobie taką babę ;-) Prezentuje się smakowicie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy w życiu takiej nie jadłam! serioooo

    a wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo interesująca ta wersja z mięsem.
    Następnym razem taką zrobię.
    Dziękuję za wspólne gotowanie :))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  8. wszyscy ją pieką... a ja nie xd
    ej... nie, muszę się poprawic!

    OdpowiedzUsuń
  9. O taka z mięskiem, to musi być dopiero rewelacja! ;) Cieszę się z kolejnego wspólnego gotowania! Buziaki, Kasiu!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...