Ciasto i przepis znalazłam u Kasi z gotuję,bo lubię wczoraj z wieczora i od razu wzięłam się z upieczenie bo miałam wszystkie składniki dokładnie jakby ten przepis u Kasi na mnie czekał,nawet banany były dojrzałe:)
Smak obłędny w domu aż piali :)) Syn czekoladocholik 100% powiedział ,dawno tak pysznego ciasta nie jadł. Jestem dumna z siebie a właściwie z mojego kremu który według mojego pomysłu powstał ostatnio do ciasta marchewkowego . Bazą do kremu był przepis Nigelli ja tylko zamieniłam wodę na sok pomarańczowy i jak na razie nie zamierzam tego zmieniać.Do tego wszystkiego jeszcze mąka orkiszowa,nawet nie przypuszczałam że tak pyszne ciasto z niej wyjdzie a przy tym zdrowe .Co do przepisu Kasi nic nie zmieniałam natomiast po za czekoladą i dodałam od siebie kilka składników
Ciasto polecam jest tak proste i szybkie i u mnie z pewnością będzie pieczone na święta.
Kasiu bardzo dziękuję za natchnienie :)
PRZEPIS: na foremkę 21/11cm
Cytuję za Kasią + moje dodatki.
Suche:
1 pełna szklanka mąki orkiszowej
2 łyżki mielonych orzechów(użyłam migdałów)
1 szczypta soli
2/3 łyżeczki sody
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru
50 g startej, gorzkiej czekolady(dałam mleczną)
1/3 szklanki posiekanych orzechów(nie dałam)
dodałam: 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka płaska kakao na czubek łyżeczki przyprawy do piernika
Mokre:
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
2 mocno dojrzałe banany
W misce łączymy wszystkie składniki suche. Banany kroimy i razem z mlekiem, olejem i jakiem miksujemy blenderem. Jeśli nie posiadacie blendera rozgniećcie banany widelcem i połączcie z mokrymi składnikami. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do chwili połączenia się.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki i ewentualnie posypujemy orzechami. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy).
KREM :
60ml. soku pomarańczowego 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka starta z 1 pomarańczy 15g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
85g.masła 1 tabliczka czekolady
Sok umieścić w garnuszku dodać skórkę,masło ,wsypać cukier,cynamon i zagotować aby masło i cukier się rozpuściły
Odstawić i dodać pokruszoną czekoladę ,mieszać, aż do rozpuszczenia
odstawić do ostudzenie i chłodne wstawić do do lodówki ,jak stwardnieje dobrze wymieszać łyżką np. drewnianą.
Ciasto wystudzić przeciąć na raz lub na dwa i posmarować kremem
Na godzinę wstawiłam do lodówki
Smak obłędny w domu aż piali :)) Syn czekoladocholik 100% powiedział ,dawno tak pysznego ciasta nie jadł. Jestem dumna z siebie a właściwie z mojego kremu który według mojego pomysłu powstał ostatnio do ciasta marchewkowego . Bazą do kremu był przepis Nigelli ja tylko zamieniłam wodę na sok pomarańczowy i jak na razie nie zamierzam tego zmieniać.Do tego wszystkiego jeszcze mąka orkiszowa,nawet nie przypuszczałam że tak pyszne ciasto z niej wyjdzie a przy tym zdrowe .Co do przepisu Kasi nic nie zmieniałam natomiast po za czekoladą i dodałam od siebie kilka składników
Ciasto polecam jest tak proste i szybkie i u mnie z pewnością będzie pieczone na święta.
Kasiu bardzo dziękuję za natchnienie :)
PRZEPIS: na foremkę 21/11cm
Cytuję za Kasią + moje dodatki.
Suche:
1 pełna szklanka mąki orkiszowej
2 łyżki mielonych orzechów(użyłam migdałów)
1 szczypta soli
2/3 łyżeczki sody
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru
50 g startej, gorzkiej czekolady(dałam mleczną)
1/3 szklanki posiekanych orzechów(nie dałam)
dodałam: 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka płaska kakao na czubek łyżeczki przyprawy do piernika
Mokre:
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
2 mocno dojrzałe banany
W misce łączymy wszystkie składniki suche. Banany kroimy i razem z mlekiem, olejem i jakiem miksujemy blenderem. Jeśli nie posiadacie blendera rozgniećcie banany widelcem i połączcie z mokrymi składnikami. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do chwili połączenia się.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki i ewentualnie posypujemy orzechami. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy).
KREM :
60ml. soku pomarańczowego 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka starta z 1 pomarańczy 15g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
85g.masła 1 tabliczka czekolady
Sok umieścić w garnuszku dodać skórkę,masło ,wsypać cukier,cynamon i zagotować aby masło i cukier się rozpuściły
Odstawić i dodać pokruszoną czekoladę ,mieszać, aż do rozpuszczenia
odstawić do ostudzenie i chłodne wstawić do do lodówki ,jak stwardnieje dobrze wymieszać łyżką np. drewnianą.
Ciasto wystudzić przeciąć na raz lub na dwa i posmarować kremem
Na godzinę wstawiłam do lodówki
Looks really nice. Stina
OdpowiedzUsuńbaaardzo lubie orkisz.
OdpowiedzUsuńjest zdecydowanie zdrowszy od mąki pszennej.
ciasto zapewne pyszne:)
moja mama ma dziś imieniny!:) wszystkiego dobrego!
wspaniałe ciasto!! :):)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie- oliwek
kulinarnyoliwek.blox.pl
jak pięknie i czekoladowo! śliczny ten napis! Wszystkiego najlepszego, samych słodkości w życiu! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, chyba się skuszę :D
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego!!!!!!!! :))))
OdpowiedzUsuńZ okazji imienin zdrówka, szczęście i jeszcze więcej pasji do gotowania :*
OdpowiedzUsuńA ciacho piękności :)
Dziękuję dziewczyny bardzo za życzonka. Miło ,że wpadłyście a ja taka nie gościnna tylko popatrzeć dałam na kawałek ciasta ,jestem okrutna ;))
OdpowiedzUsuńwygląda niezmiernie apetycznie! i ten krem czekoladowy... palce lizać!
OdpowiedzUsuń