piątek, 25 listopada 2011

CIASTO ORKISZOWE Z KREMEM CZEKOLDOWO-POMARAŃCZOWYM

Ciasto i przepis znalazłam u Kasi z gotuję,bo lubię wczoraj z wieczora i od razu wzięłam się z upieczenie bo miałam wszystkie składniki dokładnie jakby ten przepis u Kasi na mnie czekał,nawet banany były dojrzałe:)
Smak obłędny w domu aż piali :)) Syn czekoladocholik  100% powiedział ,dawno tak pysznego ciasta nie jadł. Jestem dumna z siebie a właściwie z mojego kremu który według mojego pomysłu powstał ostatnio do ciasta marchewkowego . Bazą do kremu był przepis Nigelli ja tylko zamieniłam wodę na sok pomarańczowy i jak na razie nie zamierzam tego zmieniać.Do tego wszystkiego jeszcze mąka orkiszowa,nawet nie przypuszczałam że tak pyszne ciasto z niej wyjdzie a przy tym zdrowe .Co do przepisu Kasi nic nie zmieniałam natomiast po za czekoladą i dodałam od siebie kilka składników 
Ciasto polecam jest tak proste i szybkie i u mnie z pewnością będzie pieczone na święta.
Kasiu bardzo dziękuję za natchnienie :)



PRZEPIS: na foremkę 21/11cm
Cytuję za Kasią + moje dodatki.

Suche:
1 pełna szklanka mąki orkiszowej
 2 łyżki mielonych orzechów(użyłam migdałów)
 1 szczypta soli
2/3 łyżeczki sody
 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżeczka cynamonu
 1/2 szklanki cukru
 50 g startej, gorzkiej czekolady(dałam mleczną)
 1/3 szklanki posiekanych orzechów(nie dałam)
 dodałam: 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej  1 łyżeczka płaska kakao na czubek łyżeczki przyprawy do piernika

Mokre:
  1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
 2 mocno dojrzałe banany

W misce łączymy wszystkie składniki suche. Banany kroimy i razem z mlekiem, olejem i jakiem miksujemy blenderem. Jeśli nie posiadacie blendera rozgniećcie banany widelcem i połączcie z mokrymi składnikami. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do chwili połączenia się.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki i ewentualnie posypujemy orzechami. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). 
 KREM :
 60ml. soku pomarańczowego 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka starta z 1 pomarańczy 15g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
85g.masła 1 tabliczka czekolady

Sok umieścić w garnuszku dodać  skórkę,masło ,wsypać cukier,cynamon i zagotować aby masło i cukier się rozpuściły
Odstawić i dodać pokruszoną czekoladę ,mieszać, aż do rozpuszczenia
odstawić do ostudzenie  i chłodne wstawić do do lodówki ,jak  stwardnieje dobrze wymieszać łyżką np. drewnianą.
Ciasto wystudzić  przeciąć  na raz lub na dwa i posmarować kremem 
Na godzinę wstawiłam do lodówki



Posted by Picasa

9 komentarzy:

  1. baaardzo lubie orkisz.
    jest zdecydowanie zdrowszy od mąki pszennej.
    ciasto zapewne pyszne:)

    moja mama ma dziś imieniny!:) wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe ciasto!! :):)
    pozdrawiam serdecznie- oliwek

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. jak pięknie i czekoladowo! śliczny ten napis! Wszystkiego najlepszego, samych słodkości w życiu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda, chyba się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego!!!!!!!! :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Z okazji imienin zdrówka, szczęście i jeszcze więcej pasji do gotowania :*

    A ciacho piękności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję dziewczyny bardzo za życzonka. Miło ,że wpadłyście a ja taka nie gościnna tylko popatrzeć dałam na kawałek ciasta ,jestem okrutna ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda niezmiernie apetycznie! i ten krem czekoladowy... palce lizać!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...