Wg. autorki jest to jedno z tych ciast,które są tak apetyczne że chciałoby się zjeść więcej niż jedną porcję.
Ciasto ma ostry owocowy smak,a robi się je szybko i łatwo.Ja uwielbiam to ciasto.
Jak nie mam po łyżce skórek startych z cytryn i pomarańczy daję mniej .Syrop cytrynowy musi być bardzo ciepły żeby po wylaniu na równie ciepłe ciasto nie zrobił się zakalec.
Ciasto jest słodkie ,puszyste i uzależnia:)
SKŁADNIKI:
Przepis z książki autorstwa B.Maher
125g.masła
125g cukru
po 1 łyżce startej skórki z cytryn i pomarańczy
2 duże jajka
125g.mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciepłej wody
NA SYROP:
2 łyżki soku cytrynowego(daję 3)
2 łyżki soku z pomarańczy(daję 3)
100g.cukru granulowanego(daję zwykły cukier)
PRZEPIS:Utrzeć w misce masło,cukier i skórki na jasną puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać dodając pod koniec ucierania wodę
Przełożyć do natłuszczonej formy foremka mała prostokątna taka na 500g (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia)
Piec 45min patyczek wbity w ciasto musi być suchy
===
W między czasie jak się piecze ciasto łączymy sok pomarańczowy i cytrynowy z cukrem w małym rondelku o grubym dnie i podgrzewamy aż syrop się rozpuści.
Syrop przed wylaniem na ciasto musi być ciepły(nie gorący)
====
Wyjąć ciasto z piekarnika i nakłuć w kilku miejscach jego wierzch patyczkiem
Polać ciasto połową syropu i odstawić na 2-3 min.
Wyłożyć ciasto na drucianą podstawkę i oderwać papier od dna.
Nakłuć dno ciasta i polać resztą syropu.
Pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto ma ostry owocowy smak,a robi się je szybko i łatwo.Ja uwielbiam to ciasto.
Jak nie mam po łyżce skórek startych z cytryn i pomarańczy daję mniej .Syrop cytrynowy musi być bardzo ciepły żeby po wylaniu na równie ciepłe ciasto nie zrobił się zakalec.
Ciasto jest słodkie ,puszyste i uzależnia:)
SKŁADNIKI:
Przepis z książki autorstwa B.Maher
125g.masła
125g cukru
po 1 łyżce startej skórki z cytryn i pomarańczy
2 duże jajka
125g.mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciepłej wody
NA SYROP:
2 łyżki soku cytrynowego(daję 3)
2 łyżki soku z pomarańczy(daję 3)
100g.cukru granulowanego(daję zwykły cukier)
PRZEPIS:Utrzeć w misce masło,cukier i skórki na jasną puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać dodając pod koniec ucierania wodę
Przełożyć do natłuszczonej formy foremka mała prostokątna taka na 500g (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia)
Piec 45min patyczek wbity w ciasto musi być suchy
===
W między czasie jak się piecze ciasto łączymy sok pomarańczowy i cytrynowy z cukrem w małym rondelku o grubym dnie i podgrzewamy aż syrop się rozpuści.
Syrop przed wylaniem na ciasto musi być ciepły(nie gorący)
====
Wyjąć ciasto z piekarnika i nakłuć w kilku miejscach jego wierzch patyczkiem
Polać ciasto połową syropu i odstawić na 2-3 min.
Wyłożyć ciasto na drucianą podstawkę i oderwać papier od dna.
Nakłuć dno ciasta i polać resztą syropu.
Pozostawić do wystygnięcia.
O,Matko, to ciasto wygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, Kasiu! Piękny kolor i ten środek! ;)
OdpowiedzUsuńtego typu ciasta należą do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się obłędnie, świetny przepis ...
OdpowiedzUsuńkolor o tak:)
OdpowiedzUsuńpięknie :D i psznie i ten apetycznie żółciutki kolorwek :d zapraszam do Tęczy Smaków :D
OdpowiedzUsuńświetny patent z tym syropem
OdpowiedzUsuńDziękuję cieszę się bardzo ,że ciasto się spodobało i namawiam wszystkich do wypieku w domu jest baaardzo pyszne.Kolor jak zauważyłyście też jest piękny trochę za sprawą jajek wiejskich ale skórki z pomarańczy i cytryn robią swoje:))
OdpowiedzUsuńMmm... wygląda na zwarte ii wilgotne, a takie ciasta właśnie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńjaki czas pieczenia..?
OdpowiedzUsuń45min ale proszę sprawdzać czy patyczek jest suchy bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Usuńojej jaka temperatura ...?
OdpowiedzUsuńTemperatura pieczenia 180stC
Usuń