środa, 9 listopada 2011

CIASTO MAŚLANE z syropem cytrynowym.

Wg. autorki jest to jedno z tych ciast,które są tak apetyczne że chciałoby się zjeść więcej niż jedną porcję.
Ciasto ma ostry owocowy smak,a robi się je szybko i łatwo.Ja uwielbiam to ciasto.
 Jak nie mam po łyżce skórek startych z cytryn i pomarańczy daję mniej .Syrop cytrynowy musi być bardzo ciepły żeby po wylaniu na równie ciepłe ciasto nie zrobił się zakalec.
Ciasto jest słodkie ,puszyste i uzależnia:)
     
 SKŁADNIKI:
Przepis z książki autorstwa B.Maher


125g.masła
125g cukru
po 1 łyżce startej  skórki z cytryn i pomarańczy
2 duże jajka
125g.mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciepłej wody


NA SYROP:


2 łyżki soku cytrynowego(daję 3)
2 łyżki soku z pomarańczy(daję 3)
100g.cukru granulowanego(daję zwykły cukier)


PRZEPIS:Utrzeć w misce masło,cukier i skórki na jasną puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać dodając pod koniec ucierania wodę
Przełożyć do natłuszczonej formy foremka mała prostokątna taka na 500g (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia)
Piec 45min patyczek wbity w ciasto musi być suchy
===
W między czasie jak się piecze ciasto łączymy sok pomarańczowy i cytrynowy z cukrem w małym rondelku o grubym dnie i podgrzewamy aż syrop się rozpuści.
Syrop przed wylaniem na ciasto musi być ciepły(nie gorący)
====
Wyjąć ciasto z piekarnika i nakłuć w kilku miejscach jego wierzch patyczkiem
Polać ciasto połową syropu i odstawić na 2-3 min.
Wyłożyć ciasto na drucianą podstawkę i oderwać papier od dna.
Nakłuć dno ciasta i polać resztą syropu.
Pozostawić do wystygnięcia.


Posted by Picasa

13 komentarzy:

  1. O,Matko, to ciasto wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, Kasiu! Piękny kolor i ten środek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. tego typu ciasta należą do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się obłędnie, świetny przepis ...

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie :D i psznie i ten apetycznie żółciutki kolorwek :d zapraszam do Tęczy Smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny patent z tym syropem

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję cieszę się bardzo ,że ciasto się spodobało i namawiam wszystkich do wypieku w domu jest baaardzo pyszne.Kolor jak zauważyłyście też jest piękny trochę za sprawą jajek wiejskich ale skórki z pomarańczy i cytryn robią swoje:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm... wygląda na zwarte ii wilgotne, a takie ciasta właśnie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki czas pieczenia..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 45min ale proszę sprawdzać czy patyczek jest suchy bo każdy piekarnik piecze inaczej.

      Usuń
  10. ojej jaka temperatura ...?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...