środa, 9 listopada 2011

CIASTO MAŚLANE z syropem cytrynowym.

Wg. autorki jest to jedno z tych ciast,które są tak apetyczne że chciałoby się zjeść więcej niż jedną porcję.
Ciasto ma ostry owocowy smak,a robi się je szybko i łatwo.Ja uwielbiam to ciasto.
 Jak nie mam po łyżce skórek startych z cytryn i pomarańczy daję mniej .Syrop cytrynowy musi być bardzo ciepły żeby po wylaniu na równie ciepłe ciasto nie zrobił się zakalec.
Ciasto jest słodkie ,puszyste i uzależnia:)
     
 SKŁADNIKI:
Przepis z książki autorstwa B.Maher


125g.masła
125g cukru
po 1 łyżce startej  skórki z cytryn i pomarańczy
2 duże jajka
125g.mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciepłej wody


NA SYROP:


2 łyżki soku cytrynowego(daję 3)
2 łyżki soku z pomarańczy(daję 3)
100g.cukru granulowanego(daję zwykły cukier)


PRZEPIS:Utrzeć w misce masło,cukier i skórki na jasną puszystą masę.
Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać dodając pod koniec ucierania wodę
Przełożyć do natłuszczonej formy foremka mała prostokątna taka na 500g (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia)
Piec 45min patyczek wbity w ciasto musi być suchy
===
W między czasie jak się piecze ciasto łączymy sok pomarańczowy i cytrynowy z cukrem w małym rondelku o grubym dnie i podgrzewamy aż syrop się rozpuści.
Syrop przed wylaniem na ciasto musi być ciepły(nie gorący)
====
Wyjąć ciasto z piekarnika i nakłuć w kilku miejscach jego wierzch patyczkiem
Polać ciasto połową syropu i odstawić na 2-3 min.
Wyłożyć ciasto na drucianą podstawkę i oderwać papier od dna.
Nakłuć dno ciasta i polać resztą syropu.
Pozostawić do wystygnięcia.


Posted by Picasa

13 komentarzy:

  1. O,Matko, to ciasto wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, Kasiu! Piękny kolor i ten środek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. tego typu ciasta należą do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się obłędnie, świetny przepis ...

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie :D i psznie i ten apetycznie żółciutki kolorwek :d zapraszam do Tęczy Smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny patent z tym syropem

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję cieszę się bardzo ,że ciasto się spodobało i namawiam wszystkich do wypieku w domu jest baaardzo pyszne.Kolor jak zauważyłyście też jest piękny trochę za sprawą jajek wiejskich ale skórki z pomarańczy i cytryn robią swoje:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm... wygląda na zwarte ii wilgotne, a takie ciasta właśnie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki czas pieczenia..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 45min ale proszę sprawdzać czy patyczek jest suchy bo każdy piekarnik piecze inaczej.

      Usuń
  10. ojej jaka temperatura ...?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...