środa, 23 listopada 2011

PLACUSZKI Z SEREM,SZYNKĄ I PIECZARKAMI smażone na oleju kokosowym

 Na przekąskę usmażyłam placów z pieczarkami ,szynką i żółtym serem.O jakie to dobre mi wyszło tym bardziej że wymyśliłam w 5 min:) A bazą do ciasta posłużył mi przepis na  placuszki z migdałami a resztę sobie skomponowałam na biegu .Dip do tych placków jest też smaczny i praktycznie oprócz czosnku i szałwii  nie dawałam żadnych przypraw ani nawet soli bo musztarda i majonez są naprawdę dobrze dosolone.Do smażenia użyłam oleju kokosowego a odkryłam go całkiem niedawno u moich przyjaciół gdzie poznałam przyjemną dziewczynę która notabene jest kosmetologiem i tegoż oleju używa w kosmetyce .Olej kokosowy w sumie wygląda ja szmalec a po roztopieniu jest przeźroczysty.Jest bardzo zdrowy i ponoć używając go można stracić zbędne kilogramy,wzmacnia również mięsień sercowy i co ważne dla osób z niedoczynnością tarczycy  .Można smarować nim kanapki zamiast ,smażyć ,piec smarować ciało wcierać w rozdwajające się kosmyki włosów i w skórę głowy bo ponoć leczy łupież.Jakby to powiedzieć samo zdrowie .Mnie koleżanka przywiozła z Niemiec ale jest to raczej olej rafinowany nie tłoczony na zimno bo ten tłoczony na zimno ma ponoć delikatny posmak kokosa.i jest oczywiście zdrowszy.Ale ponieważ jestem jak Sherlock to znalazłam miejsce gdzie sprzedają w 100% tłoczony na zimno koszt 1 kg. to 75zł .nie dużo i nie mało ale skoro ma służyć zdrowiu ...Osobiście mnie się spodobał bo nie pryska tak jak olej i nie śmierdzi po smażeniu w całym mieszkaniu a i nie zmienia smaku potraw.Smarował nim twarz i dłonie ładnie się wchłania i nie tłuści skóry ,nie próbowałam jeszcze z włosami ,ponoć super nawilża przesuszone muszę spróbować:)

A może ktoś z Was miał już do czynienia z tym olejem ?Uff ale się rozpisałam jak nigdy:))



 PRZEPIS:
150g mleka
50g wody gazowanej(zwykła też może być)
2 jajka
1,5 łyżki oleju

75g mąki pszennej
75g mąki tortowej(jak nie ma dać inną lub 150g zwykłej)
płaska łyżeczka cukru
200g pieczarek
100g.sera żółtego
100g. szynki lub innej wędliny
1 cebula
sól,pieprz,czosnek i tymianek (wszystko do smaku a tymianku duża szczypta)
olej kokosowy do smażenia lub olej


Cebulę skroić w kostkę,zeszklić na patelni i dodać starte na tartce pieczarki  i smażyć aż nie będą surowe i woda odparuje.Odstawić do wystudzenia
Szynkę pokroić w kostkę lub paseczki,ser zetrzeć na tartce i dodać do pieczarek
Mleko wodę i żółtka zmiksować krótko i wmieszać mąkę
białka ubić ,jak będą puszyste to wsypać cukier i miksować aż piana będzie dobrze ubita
Połączyć ze sobą wszystkie składniki oprócz białek i dobrze wymieszać
Dodać 1 łyżkę ubitych białek w celu rozrzedzenia masy zamieszać i dodać resztę białek (delikatnie je wmieszać )
Smażyłam na patelni do naleśników (teflonowej) na oleju kokosowym tyle żeby patelnia nie  była sucha.
Podałam z dipem szałwiowym


DIP:
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy (dałam rosyjską)
2 łyżki śmietany 18%
czosnek,sól pieprz do smaku( ja soli nie dawałam)
świeża szałwia ok.7 listków użyłam(drobno posiekałam)


Połączyć wszystkie składniki i doprawić do smaku


Posted by Picasa

5 komentarzy:

  1. Ale pysznie się prezentują Kasiu:-)
    Re:cytuje za Wikipedią:
    Surowiec zielarski: Nasienie czarnuszki – Semen Nigellae (Semen Melanthii, Z nasion wytwarza się olejek z czarnuszki siewnej – Oleum Nigelle (Oleum Melanthii aethereum). Nasiona zawierają dużo tłuszczu (do 40%), olejek lotny (do 1,5%), saponinę – melantynę (silnie trującą dla ryb, ale w dużych ilościach szkodliwą również dla organizmów stałocieplnych), garbniki, gorycz – nigellinę i alkaloid – damasceinę[potrzebne źródło].
    Działanie: Żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry

    Sztuka kulinarna: czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.
    Natomiast jeśli chodzi o smak....no to Ci powiem że nie wszystkim może smakować...czarne ziarna maja lekko ostrawy smak i ziołowy bardzo aromatyczny zapach...dla mnie bomba....ale przeciez możesz kupić (kosztuje ok.2 zł za opakowanie) i wypróbować....ale myslę że przypadnie Ci do gustu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam nigdy takich placuszków, a chętnie bym spróbowała! Fantastyczny pomysł na ten dip, muszę zapamiętać i koniecznie wypróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jutro robię placuszki Nigelli te ziemniaczane, podawane z łososiem i już się na nie cieszę.

    jak wypróbujesz ten olej na każdy możliwy sposób to pewnie też go zakupię. skoro ma we wszystkim pomóc to czemu nie!:)

    buziak.P.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotka dzięki za wykład lubię mocne smaki ziołowe więc kupię na pewno:)

    Kasiu dip taki to ja też do czipsów meksykańskich jadam,pycha:)

    pees robiłam kiedyś tylko nie pamiętam co zrobiłam ale mi się rozleciały jak smażyłam,poczekam na Twoje:) A olej polecam naprawdę fajna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię bardzo takie placuszki, w sam raz na szybki i smaczny deser:)
    O tym oleju nie słyszałam, ale chyba będę musiała go poszukać, jeśli tak chwalisz! ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...