Ser robię zazwyczaj z jogurtu bo jest delikatniejszy i bardziej śmietankowy lub czasami łączę jogurt z kefirem . Jak nie mam mleka świeżego to używam uht i ser również wychodzi.Jogurt najczęściej używam też własnej produkcji ,trzymam go trochę dłużej aby był bardziej kwaśny .Jak nie mam DOMOWEGO dodaję kupny zwykły lub grecki.Jeżeli za pierwszym razem uznacie ,że ser jest dla Was za delikatny można dodać trochę cytryny lub więcej jogurtu .Ja czasami daję nawet 800g.
Ser dodaję na specjalne życzenie Doroty od której otrzymałam meila z prośbą o przepis:)
Dodam jeszcze że tym sposobem robiła moja babcia ser z mleka zsiadłego
na 1litr mleka bierze się 1litr mleka zsiadłego
PRZEPIS:
2 L mleka
500 ml. jogurtu
sok z cytryny wtedy szybciej też oddziela sie serwatka i ser jest bardziej wyrazisty(można pominąć)
Mleko zagotować jak zacznie wrzeć(nie doprowadzamy żeby wykipiało) odstawiamy garnek , wlewamy jogurt i ewentualnie sok z cytryny , mieszamy 2-3 razy i zostawiamy aż się odzieli serwatka
Przelewamy na sito wyłożone czystą ściereczką bawełnianą
Odsączamy bardziej lub mniej w zależności jaki ser chcemy uzyskać
Ser dodaję na specjalne życzenie Doroty od której otrzymałam meila z prośbą o przepis:)
Dodam jeszcze że tym sposobem robiła moja babcia ser z mleka zsiadłego
na 1litr mleka bierze się 1litr mleka zsiadłego
PRZEPIS:
2 L mleka
500 ml. jogurtu
sok z cytryny wtedy szybciej też oddziela sie serwatka i ser jest bardziej wyrazisty(można pominąć)
Mleko zagotować jak zacznie wrzeć(nie doprowadzamy żeby wykipiało) odstawiamy garnek , wlewamy jogurt i ewentualnie sok z cytryny , mieszamy 2-3 razy i zostawiamy aż się odzieli serwatka
Przelewamy na sito wyłożone czystą ściereczką bawełnianą
Odsączamy bardziej lub mniej w zależności jaki ser chcemy uzyskać
Super, wygląda nieskomplikowanie, zobaczymy, czy mi wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńMam w planach ser z maślanki, ale Twój wygląda jak mojej Babci z pełnego mleka... ;) I nie wiem, na jaki się zdecydować! :D
OdpowiedzUsuńKRÓL bardzo nie skomplikowany i musi wyjść, mnie zawsze wychodzi:)
OdpowiedzUsuńKASIU zrób jeden i drugi :)
Mmm... mam ostatnio okres na robienie sera w domu :)
OdpowiedzUsuńWiesz może ile mniej wi ecej wychodzi takiego serka z tej porcji? :)
Bo bardzo chętnie spróbuję, ale w razie czego zmienię proporcje :)
DOMI toś mnie zastrzeliła pytaniem:)) tak na oko to gdzieś ok 80dag.Jak zrobię jeszcze raz to zważę z ciekawości.
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo Kasiu dziękuję...jak tylko zrobię to się pochwalę....na pewno wyjdzie pyszny....pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńI mówisz, że to takie proste? To chyba nie pozostaje nic innego, jak zrobić...:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Kasiu serdecznie!
Nie ma to jak domowy serek :-)
OdpowiedzUsuńDOROTA bardzo proszę , to mnie jest miło że zechciałaś skorzystać:) czekam na wieści jak smakował:)
OdpowiedzUsuńASIU ależ oczywiście ,że tak.To jest najprostszy sposób na domowy ser jaki do tej pory poznałam:)
EVITA oj nie ma nie ma ,najlepsze zawsze domowe:)
Dziękuję za odpowiedź. Straaasznie dużo, w takim razie nastawiam połowe porcji i zobaczymy :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam serek z połowy porcji i wyszło 200g, więc z całej wychodzi pewnie 400g :)
OdpowiedzUsuńWyszedł bardzo dlikatny, smakiem bardziej zbliżony do mozzarelli, niż do zwykłego twarogu, ale smakował wspaniale z frużeliną wiśniową :)
Pozdrawiam!
Zrobiłam....oceń sama:-)
OdpowiedzUsuńhttp://doowa.blogspot.com/2011/12/ser-domowy-z-jogurtem.html
Czy jogurt dodajemy do mleka gorącego, czy czekamy, aż ostygnie?
OdpowiedzUsuńDo gorącego.
OdpowiedzUsuń