środa, 2 listopada 2011

SER DOMOWY NA JOGURCIE

 Ser robię zazwyczaj z jogurtu bo jest delikatniejszy  i bardziej śmietankowy lub czasami łączę jogurt z kefirem . Jak nie mam mleka świeżego to używam uht i ser również wychodzi.Jogurt najczęściej używam też własnej produkcji ,trzymam go trochę dłużej aby był bardziej kwaśny .Jak nie mam DOMOWEGO dodaję kupny zwykły lub grecki.Jeżeli za pierwszym razem uznacie ,że ser jest dla Was za delikatny można dodać trochę cytryny lub więcej jogurtu .Ja czasami daję nawet 800g.
Ser dodaję na specjalne życzenie Doroty od której otrzymałam meila z prośbą o przepis:)

Dodam jeszcze że tym sposobem robiła moja babcia ser z mleka zsiadłego 
na 1litr mleka bierze się 1litr mleka zsiadłego

PRZEPIS: 
2 L mleka
500 ml. jogurtu
sok z cytryny  wtedy szybciej też oddziela sie serwatka i ser jest bardziej wyrazisty(można pominąć)

Mleko zagotować jak zacznie wrzeć(nie doprowadzamy żeby wykipiało) odstawiamy garnek , wlewamy jogurt i ewentualnie  sok z cytryny , mieszamy 2-3 razy i zostawiamy aż się odzieli serwatka 
Przelewamy na sito wyłożone czystą ściereczką bawełnianą 
Odsączamy bardziej lub mniej w zależności jaki ser chcemy uzyskać


Posted by Picasa

14 komentarzy:

  1. Super, wygląda nieskomplikowanie, zobaczymy, czy mi wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w planach ser z maślanki, ale Twój wygląda jak mojej Babci z pełnego mleka... ;) I nie wiem, na jaki się zdecydować! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. KRÓL bardzo nie skomplikowany i musi wyjść, mnie zawsze wychodzi:)

    KASIU zrób jeden i drugi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... mam ostatnio okres na robienie sera w domu :)
    Wiesz może ile mniej wi ecej wychodzi takiego serka z tej porcji? :)
    Bo bardzo chętnie spróbuję, ale w razie czego zmienię proporcje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. DOMI toś mnie zastrzeliła pytaniem:)) tak na oko to gdzieś ok 80dag.Jak zrobię jeszcze raz to zważę z ciekawości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo bardzo Kasiu dziękuję...jak tylko zrobię to się pochwalę....na pewno wyjdzie pyszny....pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  7. I mówisz, że to takie proste? To chyba nie pozostaje nic innego, jak zrobić...:)
    Pozdrawiam Cię Kasiu serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak domowy serek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. DOROTA bardzo proszę , to mnie jest miło że zechciałaś skorzystać:) czekam na wieści jak smakował:)

    ASIU ależ oczywiście ,że tak.To jest najprostszy sposób na domowy ser jaki do tej pory poznałam:)

    EVITA oj nie ma nie ma ,najlepsze zawsze domowe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za odpowiedź. Straaasznie dużo, w takim razie nastawiam połowe porcji i zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam serek z połowy porcji i wyszło 200g, więc z całej wychodzi pewnie 400g :)
    Wyszedł bardzo dlikatny, smakiem bardziej zbliżony do mozzarelli, niż do zwykłego twarogu, ale smakował wspaniale z frużeliną wiśniową :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam....oceń sama:-)
    http://doowa.blogspot.com/2011/12/ser-domowy-z-jogurtem.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy jogurt dodajemy do mleka gorącego, czy czekamy, aż ostygnie?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...