poniedziałek, 13 lutego 2012

KARK WOŁOWY W PIWIE PIECZONY


Pierwszy raz kupiłam karkówkę wołową i nie ostatni.Chude mięsko na prawdę polecam.Ja upiekłam w całości w naczyniu glinianym ,trwało to prawie 2,5 godziny ale warto było czekać.
Ja zrobiłam w piwie ale jeżeli ktoś nie lubi to może pominąć ten fakt :)Na zdjęciu jest 1/3 części mięska bo karczek wołowy po upieczeniu łatwo jest rozdzielić od siebie co jest też łatwiejsze w dzieleniu mięsa.


 SKŁADNIKI:
Karkówka wołowa ( u mnie ok 1,5kg)
2 cebule
woda
1szkl. piwa 
czosnek
sól,pieprz
majeranek(sporo)
kminek mielony (można bez jak ktoś nie lubi)
zioła prowansalskie
tymianek
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 goździki
vegeta lub bulionetka(ja dałam bulionu własnej produkcji)
papryka ostra i słodka
szczypta porządna lubczyku
Nie podaję ilości bo każdy sam wg upodobań więcej lub mniej :)


Przepis:
Całe mięso obsmażyłam  ze wszystkich stron na rumiano 
cebulę skroiłam i również usmażyłam
Mięso i cebulę przełożyłam do naczynia i zalałam do połowy gorącą wodą
dodałam przyprawy ,wlałam szklankę piwa ,przemieszałam żeby się piwo z wodą połączyło 
bo bokach  powtykałam 3 kromki chleba ,zamknęłam naczynie pokrywką i wstawiłam do nagrzanego na 200st.C i piekłam ok 2,5 godziny 
ale radze sprawdzić po ok1,5-2 godz. bo mięso jak to mięso różnie się gotuje czy piecze


 

18 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, aż mi ślinka cieknie...
    Karkówki wołowej to ja jeszcze nie kupowałam, najwyższy czas sprobować, skoro mam już gotowy przepis HEJ;)!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. •.,(¯`•♥•´¯)DZIEŃ

    _____ `•.,(¯`•♥•´¯)DOBRY
    ¨`*• .¸♥¸.•*¸♥¸.•*´¨)

    ...Zimowe pozdrowienia dziś do
    Ciebie przynoszę.....
    ...zasypane śniegiem w którym
    odbija się błękit nieba.....
    ...zasypane śniegiem na którym
    słonce gra swoimi promieniami....
    ...jak na srebrzystych organach
    a w każdym z iskrzących się....
    ...płatków,jest mój uśmiech
    z życzeniami dla Ciebie.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, bardzo soczyste, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co za zbieg okoliczności!
    u mnie dziś był schab w piwie duszony xd

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie! bardzo lubię takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak w piwie to mój K. by oszalał pewnie;))

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba zacznę wysyłać K. do Ciebie na obiady:)

    OdpowiedzUsuń
  8. WOW! prawdziwe męskie danie ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkich smakoszy piwa zapraszam na --> ocenbrowar.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda baaardzo imponująco! ;) jeszcze nie przyrządzałam wołowej karkówki... Z ochotą wypróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piwa oczywiście nie pijam :D, ale uwielbiam mięso, i Twoje wygląda cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ześliniłam się, tylko gdzie ja teki męiso kupie:(

    OdpowiedzUsuń
  13. Goździki, piwo i mięso... wszystko pięknie gra :) Super obiad!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem pod wrażeniem Twojego bloga, wszystko wygląda tak smacznie! nie moge się doczekac gdy wyprobuje twoje specjały .
    Jestem ciekawa jak wygląda twoja kuchnia, nie zechcialabys sie z nami podzielic zdjeciami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję jest mi bardzo miło czytając co napisałaś szkoda tylko ,że anonimowo.

      Usuń
  15. wygląda niesamowicie, takie soczyste mięso. Nigdy nie piekłam karku wołowego...

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...