poniedziałek, 26 marca 2012

CHLEB MLECZNY


U mnie jak w piekarni,non stop chlebki:) Ten znalazłam na blogu SPIŻARNIA 
Znalazłam ten blog przez przypadek i doznałam olśnienia:) Tyle pięknych chlebów na jednej stronie opatrzonych takimi zdjęciami ,że aż się chce monitor zjeść.Mam zamiar upiec jeszcze nie jeden chlebek ze spiżarni Zresztą sami tam  zajrzyjcie to się przekonacie.
Namawiam wszystkich na ten chlebek,jest łatwy i tak smaczny ,że szkoda go po prostu nie upiec.Ja już piekłam 2 razy ,ostatnio w sobotę razem z chlebkiem żurkowym ,który piekłyśmy obie z Ewą.
Chleb najlepszy do krojenia jest na drugi dzień bo jest bardziej zwarty ale pierwszy który upiekłam zjedliśmy jak tylko ostygł.Pięknie pachnie .Najbardziej pasuje do sera,dżemów czy nutelli ale z wędliną i dodatkami równie jest smaczny.
Namawiam ,upieczcie sobie na święta,na prawdę nie jest trudny do wykonania
Napis na zdjęciu świadczy o tym ,iż mam wielkie pragnienie aby zdobyć do wypieku   farmhouse-loaf
takie foremki szerokie.Może ktoś wie gdzie takie cudo można kupić .?


PRZEPIS W CAŁOŚCI POCHODZI ZE SPIŻARNI:) 

200 ml mleka
100 ml wody
450 g mąki chlebowej
1 i 1/2 łyżeczki soli (można zmniejszyć ilość soli, ja dałam 1 i 1/4 )
2 łyżeczki cukru
25 g masła
1 łyżeczka suchych drożdży


Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiałam mikserem z hakiem)
Przełożyć do naoliwionej miski. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1-1,5 godziny.
Po tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.
Następnie uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do naoliwionej foremki.
Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki.
Piec przez 30-35 minut w 220 st C (200 termoobieg).
Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Jeśli to konieczne, dopiekać chleb bez foremki przez 5 minut.
Studzić na kratce.

 TUTAJ DLA ZAINTERESOWANYCH POKAZUJĘ JAK SIĘ SKŁADA CIASTO
 
 
 

BRYTFANKA 21/9cm mierzona po spodzie

Prawda ,że łatwe?:)
Posted by Picasa

14 komentarzy:

  1. smacznie i apetycznie wygląda chlebek.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszny! Napewno go upiekę, może nawet w tą sobotę;) Cudny, dzięki za instrukcję składania;) Jak będziesz miała jakiś kolejny upatrzony do pieczenia to ja się piszę, Hej!!!! Pozdrawiam mega słonecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. już kiedyś chciałam go upiec i teraz wiem, że zrobię to na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki on pięknie wysoki:) I zdjęcie też fajne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny, muszę koniecznie wypróbować :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, cudny chlebuś! Koniecznie muszę go zrobić! A taką foremkę też bym z chęcią wielką nabyła, jakbym tylko wiedziała gdzie:)
    Pozdrawiam serdecznie1

    OdpowiedzUsuń
  7. oj zjadłabym taką kromeczkę, a może i dwie... myślę, że nawet 3 by się zmieściły:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mleczne chlebki są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. sama chętnie nabyłabym taką formę, ale nistety nie wiem gdzie:) ...a ten chlebuś piekłam i bardzo go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za miłe słowa! Tyle komplementów dla mnie! aż czuję się zawstydzona, bo teraz zrobiłam sobie tak długą przerwę w pieczeniu.
    Foremkę nie jest łatwo kupić, ja swoją dostałam w prezencie od znajomego piekarza. Szukałam też kiedyś w internecie, niestety nic nie było. Gdybyś gdzieś spotkała to proszę daj znać :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam. I mnie oczarował! Jest pyszny, taka treściwsza chałeczka:) Wszystkim serdecznie polecam:))) A autorce dziękuję:*

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...