niedziela, 25 marca 2012

CHLEB ORKISZOWY NA ŻURKU




Przepis na ten chleb znalazłam kiedyś na stronie  http://www.orkiszowy.pl/ ,choć już wpadłam na niego na kilku blogach, ale żeby nikogo nie obrazić podaję pierwszy adres gdzie go znalazłam. 
Na pieczenie tego chlebusia z moim zmianami namówiłam EWĘ i wiem już ,że bardzo jej smakował.
Chlebek oczywiście z żurkiem ,smaczny i chrupiący .Piekłam bez i z żurkiem i polecam oczywiście wersję żurkową .
Ewuś  bardzo dziękuję ,że dałaś się namówić i oczywiście będę Cię namawiać jeszcze nie raz:)

Przepis podaję w oryginale a obok są moje zmiany:)
            PRZEPIS: 800g.mąki orkiszowej(mąka do wyboru jasna,razowa albo obie w równych porcjach czyli po400g
  2 łyżeczki soli
  1 saszetka drożdży suszonych
  2 łyżki oliwy
  1 łyżeczka miodu==================my damy 1 łyżkę miodu
  600ml.ciepłej wody=================my damy:500ml żurku i 100ml ciepłej wody
 

   mąkę wymieszać z solą i drożdżami
  miód i oliwę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z żurkiem
  Przelewamy płyn do mąki i wyrabiamy ciasto 5 min mikserem z hakami
  ciasto będzie lepkie ale nie dodajemy mąki
  Miskę zakrywamy folią i ręcznikiem ,odstawiamy w ciepłe miejsce do
  porządnego wyrośnięcia
  Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 porcje i przekładamy do foremek
  wysmarowanych masłem i obsypanych np. płatkami owsianymi
  Zostawiamy w cieple aż wypełnią się brytfanki
  pieczemy w 200stC przez ok.1 godz.
 
 W oryginalnym przepisie jest tak żeby wyrobione ciasto przełożyć do foremek
  i po wyrośnięciu upiec.Ale ja tak nie robię bo zazwyczaj taki chleb mi
  klapnął i wychodził bardzo płaski.Robię tak jak napisałam powyżej:)
  Jak przełożę ciasto już do foremek to wstawiam do lekko nagrzanego
  piekarnika (jakieś 30-40st.) i zostawiam aż sobie urosną ,jak już są
  wyrośnięte to wtedy włączam piekarnik na 200 st.C i piekę 1 godzinę .grzanie
  nastawiam góra/dół i piekę na 2 poziomie od dołu oczywiście:) czasami
  wstawiam na dół naczynie z wodą .BRYTFANKI 2SZT 21/9 MIERZONE PO SPODZIE.
 



Posted by Picasa

8 komentarzy:

  1. Kasiu, to ja i moje chłopaki bardzo dziękujemy za pyszny chlebek! Jest tak jak napisałam delikatny, lekki, ma chrupiącą skórkę, jest naprawdę przepyszny! Za tydzień piekę kolejne 3 na żurku, więc żur nastawiłam z podwójnej porcji i jeden jak^ś z nowego przepisu;)

    Polecam każdemu: chlebek jest prosty w wykonaniu, sprawia bardzo dużo radości z pieczenia, smakowania, jest wspaniały.

    Jeszcze raz BARDZO, BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS I WSPANIAŁE TOWARZYSTWO KASIU!

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko częstować się i smakować pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny! Uwielbiam orkiszowy, jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale "żurek" tzn gotową zupkę dodajemy, czy zakwas z buteleczki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie z papierka! z butelki żurek :)A chcesz upiec czy tak pytasz?

      Usuń
    2. nom będę piekł jakoś na dniach, a może dzisiaj jak mi się będzie chciało :)
      i dzięki za rozwianie wątpliwości

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...