Przepis na ten chleb znalazłam kiedyś na stronie http://www.orkiszowy.pl/ ,choć już wpadłam na niego na kilku blogach, ale żeby nikogo nie obrazić podaję pierwszy adres gdzie go znalazłam. Na pieczenie tego chlebusia z moim zmianami namówiłam EWĘ i wiem już ,że bardzo jej smakował. Chlebek oczywiście z żurkiem ,smaczny i chrupiący .Piekłam bez i z żurkiem i polecam oczywiście wersję żurkową . Ewuś bardzo dziękuję ,że dałaś się namówić i oczywiście będę Cię namawiać jeszcze nie raz:) Przepis podaję w oryginale a obok są moje zmiany:) PRZEPIS: 800g.mąki orkiszowej( 2 łyżeczki soli 1 saszetka drożdży suszonych 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu==================my damy 1 łyżkę miodu 600ml.ciepłej wody=================my damy:500ml żurku i 100ml ciepłej wody mąkę wymieszać z solą i drożdżami W oryginalnym przepisie jest tak żeby wyrobione ciasto przełożyć do foremekmiód i oliwę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z żurkiem Przelewamy płyn do mąki i wyrabiamy ciasto 5 min mikserem z hakami ciasto będzie lepkie ale nie dodajemy mąki Miskę zakrywamy folią i ręcznikiem ,odstawiamy w ciepłe miejsce do porządnego wyrośnięcia Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 porcje i przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych np. płatkami owsianymi Zostawiamy w cieple aż wypełnią się brytfanki pieczemy w 200stC przez ok.1 godz. i po wyrośnięciu upiec.Ale ja tak nie robię bo zazwyczaj taki chleb mi klapnął i wychodził bardzo płaski.Robię tak jak napisałam powyżej:) Jak przełożę ciasto już do foremek to wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika (jakieś 30-40st.) i zostawiam aż sobie urosną ,jak już są wyrośnięte to wtedy włączam piekarnik na 200 st.C i piekę 1 godzinę .grzanie nastawiam góra/dół i piekę na 2 poziomie od dołu oczywiście:) czasami wstawiam na dół naczynie z wodą .BRYTFANKI 2SZT 21/9 MIERZONE PO SPODZIE. |
Etykiety
:)
(1)
.
(1)
babeczki
(4)
Babki
(5)
bezglutenu
(1)
bezglutrnenu
(1)
BISZKOPT
(1)
Boże Narodzenie
(5)
bułki
(8)
chałki
(2)
chleb
(36)
chłodnik
(3)
chrusty
(1)
ciasta
(10)
ciasta bezowe
(2)
ciasta z kremem
(5)
ciasta z owocami
(15)
ciasteczka
(12)
ciasto drożdżowe półfrancuskie
(1)
deser
(8)
Do chleba
(10)
dziczyzna
(1)
faworki itp.
(1)
HAND MADE
(7)
indyk i kura
(14)
kaczka
(1)
KARNAWAŁ
(5)
KASZA
(3)
Kasza Jaglana
(6)
KETO LCHF PALEO
(15)
kluski i makarony
(20)
koktajle
(6)
lody
(1)
MAJONEZ
(2)
marynaty do mięs
(3)
mięsa
(16)
mięso mielone
(9)
muffinki na słodko
(4)
muffinki wytrawne
(2)
muffins
(3)
na jeden kęs
(6)
na zdrowie
(5)
nabiał
(3)
naleśniki
(2)
nalewki
(3)
napoje
(1)
napoje gorące
(1)
ocet domowy
(2)
omlety
(3)
Orkisz
(3)
owoce morza
(1)
Pasztet
(1)
pasztety
(10)
pączki
(2)
PIERNIK
(2)
piernikowo
(4)
pierogi
(8)
pizza
(4)
placuszki
(6)
placuszki wytrawnie
(5)
podwieczorki
(1)
POMAGAJMY INNYM
(2)
prosto z anglii
(7)
przekąski antipasti tapas
(9)
różności
(6)
ryby
(3)
ryż i spółka
(3)
sałatki
(18)
serniki
(12)
smaczny kurdystan
(1)
sorbety
(1)
sosy sałatkowe
(6)
spiżarnia
(31)
Suflety wytrawnie
(2)
Śledzie
(4)
śniadania
(4)
tarty na słono
(7)
Testownica
(1)
thermomix
(7)
Torty
(11)
VEGE
(5)
warzywniak
(12)
WEGE
(9)
wędlina domowa
(3)
WSPÓLNE PICHCENIE:)
(1)
z ciasta drożdżowego
(11)
z ciasta francuskiego
(7)
z ciasta francuskiego na słodko
(4)
ZAKWAS NA CHLEB
(1)
zapiekanki
(4)
zupy
(24)
ŻUR
(1)
Życzenia
(1)
niedziela, 25 marca 2012
CHLEB ORKISZOWY NA ŻURKU
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kasiu, to ja i moje chłopaki bardzo dziękujemy za pyszny chlebek! Jest tak jak napisałam delikatny, lekki, ma chrupiącą skórkę, jest naprawdę przepyszny! Za tydzień piekę kolejne 3 na żurku, więc żur nastawiłam z podwójnej porcji i jeden jak^ś z nowego przepisu;)
OdpowiedzUsuńPolecam każdemu: chlebek jest prosty w wykonaniu, sprawia bardzo dużo radości z pieczenia, smakowania, jest wspaniały.
Jeszcze raz BARDZO, BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS I WSPANIAŁE TOWARZYSTWO KASIU!
tylko częstować się i smakować pozdrawiam
OdpowiedzUsuńboski chlebuś.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCudowny! Uwielbiam orkiszowy, jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńAle "żurek" tzn gotową zupkę dodajemy, czy zakwas z buteleczki??
OdpowiedzUsuńNie nie z papierka! z butelki żurek :)A chcesz upiec czy tak pytasz?
Usuńnom będę piekł jakoś na dniach, a może dzisiaj jak mi się będzie chciało :)
Usuńi dzięki za rozwianie wątpliwości