piątek, 2 marca 2012

CHLEB ORKISZOWO-PSZENNO -ŻYTNI NA ŻURKU


Dawno już nie piekłam chlebka .Zakwas swój tak pielęgnowałam ,że po świętach o nim zapomniałam i biedny spleśniał.Zapomniałam też ,że chlebki przecież można piec na żurku ,a że ostatnio takowy sobie ukisiłam to mam dziś smaczny chlebuś na śniadanko:)Przymierzałam się do chlebka w całości z mąki orkiszowej niestety miałam nie całe pół kilograma i chcąc nie chcąc dodałam mąki pszennej i mąki żytniej.Następnym razem wypróbuję tylko na orkiszowej bo jestem ciekawa smaku.

PRZEPIS:

440g maki orkiszowej razowej(kupiłam w Tesco)
200g mąki pszennej chlebowej (typ 850)
150g mąki żytniej (typ 720)
1opak.drożdży suszonych(7g)
400ml.żurku
200ml.wody letniej
2 łyżki oleju rzepakowego(można dać inny)
1 łyżka miodu
2 płaskie łyżeczki soli
..........................................................
W misce mieszamy mąki,drożdże,sól.
Łączymy żurek z wodą,miodem i olejem
Suche łączymy z mokrym i mieszamy mikserem(hakami) dobre 5 minut
Masa chlebowa będzie lepka ale nie dodajemy już więcej mąki
Rękę smarujemy olejem i odklejamy od miski formując na ile się da kulę
Przykrywamy folią kuchenną i okrywamy ręcznikiem
Stawiamy w najcieplejszym miejscu i czekamy aż wyrośnie .
U mnie trwało o prawie 3 godziny .
Po tym czasie jeszcze raz przemieszałam mikserem ciasto chlebowe (ok1min)
Przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej np. płatkami,mąką,otrębami.
Wierzch wyrównujemy łyżką moczoną w wodzie(letniej)
Wierzch obsypujemy mąką
Zakrywamy folią i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia(ok.2 godzin)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Ja piekłam w 200stC. przez 1 godzinę
na spód piekarnika wstawiłam naczynie z wodą.



Piekłam w dwóch okrągłych blaszkach o średnicy 20cm i wysokości 8cm.Ale można oczywiście upiec w jednej długiej ok.30cm lub w 2 mniejszych


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam chlebki na żurku...są niesamowicie smaczne i mają chrupiacą skórkę. Twoj jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  2. super....nigdy takiego JESZCZE nie robilam:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Zatopiłabym w nim swoje ząbki. Oj tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny, jak malowany, w sumie malowane, bo są dwa;) Kiedy ja upiekę swój pierwszy chleb;( Wczoraj dostała mąkę pełnoziarnistą żytnią i z orkiszu, muszę jakiś wymyśleć, byleby łatwy, żeby mi wyszedł;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eve łatwiejszych niż na żurku to chyba nie ma i zawsze wychodzą:)

      Usuń
  5. wyglądają pięknie:) i tak smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek na żurku? Nawet nie wiedziałam, że można;) trzeba chyba ukisić;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wspaniale Ci wyrósł! Idealny chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chlebem, jak z czekolada - to podstawa :D

    Zapraszam do włączenia się w czekoladowy projekt, szczegóły u mnie na blogu :))

    OdpowiedzUsuń
  9. musi nieziemsko smakować :)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...