poniedziałek, 25 lutego 2013

ZUPA Z GARA ...tzw. jednogarnkowa


Dzień dobry wszystkim :)
Dziś szybka i pożywna zupa  jednogarnkowa dla wielbicieli fasoli czerwonej. Bardzo ją lubimy a ja w szczególności bo praktycznie w 48 min jest już gotowa do spożycia ;) no w godzinę.Ja podpieram się tu keczupem domowym na bazie dużej ilości papryki i w tym roku mam zamiar zrobić hektolitry tej pyszoty ,bo świetnie podnosi smak wielu potrawom.Zupa jest prosta więc składniki do niej możecie dobierać wg uznania .Może to być kiełbasa zamiast mięsa.Jednogarnkowa bo przygotowana w jednym garnku.
.Kiedyś w naszej restauracji była podawana zupa o nazwie "soljanka"Przepisów na nią jest tyle ile mieszkańców wschodniej granicy .My mieliśmy kiedyś kucharza,  którego mama była albo Rosjanką albo Ukrainką i to był jej przepis.Kiedyś go Wam zdradzę .Soljanka jest bardzo podobna do tej tyle że ma dużo innych składników dodatkowych nie tylko fasolę.

500 g mięsa mielonego (użyłam wołowego)
2 duże cebule
ziemniaki wg uznania (ja dałam 5 dużych)
1 duża puszka czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów(lub przecier pomidorowy
2 butelki keczupu
trochę wody lub rosołu
DO SMAKU:
sól,czosnek,papryka ostra(chilli)
gęsta śmietana

*Jeżeli nie macie domowego keczupu z przewagą papryki to proponuję zwiększyć ilość pomidorów lub przecieru pomidorowego i dodać paprykę.Dosmaczyć  kupnym keczupem Niemniej zachęcam do tego przepisu na keczup bo świetnie pasuje własnie jako dodatek do tego typu zup.

W garnku (najlepiej szerokim) rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę lekko ją solimy
Dodajemy mięso mielone,podsmażamy aż zmieni kolor
Z jednej puszki kroimy pomidory a drugą puszkę miksujemy i wlewamy do garnka razem z pomidorami
Wlewamy ok 1 szkl wody (lub rosołu)  ,ziemniaki pokrojone w kostkę ,mieszamy i gotujemy pod przykryciem jakieś 10 min
Dodajemy keczup domowy ,fasolę i dodajemy jeszcze trochę płynu(woda,rosół lub sok pomidorowy) jeżeli uznacie że jest za gęsta
Doprawiamy teraz do smaku.Ponieważ mój keczup jest bardzo aromatyczny to nie musiałam dodawać wielu przypraw.
Gotujemy jeszcze chwilę aż ziemniaki będą miękkie.
*Ziemniaki można obgotować w osobnym garnku i dodać do całości .
Podajemy z łyżką gęstej śmietany
                                                            SMACZNEGO
                                                                                  I
                                                       MIŁEGO POCZĄTKU  TYGODNIA



4 komentarze:

  1. A ja dziś grochóweczkę na wędzonce szykuję :))
    Z czerwonej fasoli tylko barszczyk Ukraiński robiłam ,ale dawno dawno.
    Buziolki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Yesssssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!1

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...