Robię od kilku lat nie wiem czemu nie podzieliłam się jeszcze przepisem?Sos warzywno-owocowy tzw. chutnej ,czatnej a przepis znaleziony w książce zakupionej jakieś 20 lat temu pt. "Przetwory domowe"
Robi się go bardzo łatwo i w sumie do zrobienia przez cały rok
Ja w tym roku wykorzystałam zeszłoroczne powidła ,skraca to czas i w sumie nawet lepiej smakuje.
Przepis podam jak w oryginale z tym ,że proponuję dodać więcej przypraw bo w oryginale jest dla mnie mało wyrazisty.
PRZEPIS:na zagęszczony przecier pomidorowy
3 kg pomidorów dorodnych i dojrzałych
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
pół szklanki wody
Pomidory umyć pokroić i wrzucić do garnka/rondla
Ucisnąć trochę aby wypuściły sok podlać wodą i gotować do całkowitego rozgotowania
Przetrzeć przez sito ,ja osobiście wolę zmiksować i dopiero przetrzeć przez sito
Przelać do czystego garnka i gotować ,aż odparuje prawie połowa płynu od czasu do czasu mieszając
Przecier ma być gęsty .
Przecierem napełniamy wyparzone słoiki,ja nakładam zimny ,wstawiam do zimnej wody i pasteryzuję lub nakładam gorące ,zakręcam i stawiam do góry dnem.
Wspaniały do zup i sosów
PRZEPIS NA CZATNEJ:
3 szklanki zagęszczonego przecieru pomidorowego
1 i 1/2 szkl. przecieru ze śliwek węgierek (użyłam powideł śliwkowych)
1/2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry
sól,cukier do smaku
Sos pomidorowy zmieszać ze śliwkowym
Dodać przyprawy
Zagotować wszystko i gorący przełożyć do słoików lub spasteryzować .
Czatnej dopisuję do akcji u Mopsika :)
Robi się go bardzo łatwo i w sumie do zrobienia przez cały rok
Ja w tym roku wykorzystałam zeszłoroczne powidła ,skraca to czas i w sumie nawet lepiej smakuje.
Przepis podam jak w oryginale z tym ,że proponuję dodać więcej przypraw bo w oryginale jest dla mnie mało wyrazisty.
PRZEPIS:na zagęszczony przecier pomidorowy
3 kg pomidorów dorodnych i dojrzałych
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
pół szklanki wody
Pomidory umyć pokroić i wrzucić do garnka/rondla
Ucisnąć trochę aby wypuściły sok podlać wodą i gotować do całkowitego rozgotowania
Przetrzeć przez sito ,ja osobiście wolę zmiksować i dopiero przetrzeć przez sito
Przelać do czystego garnka i gotować ,aż odparuje prawie połowa płynu od czasu do czasu mieszając
Przecier ma być gęsty .
Przecierem napełniamy wyparzone słoiki,ja nakładam zimny ,wstawiam do zimnej wody i pasteryzuję lub nakładam gorące ,zakręcam i stawiam do góry dnem.
Wspaniały do zup i sosów
3 szklanki zagęszczonego przecieru pomidorowego
1 i 1/2 szkl. przecieru ze śliwek węgierek (użyłam powideł śliwkowych)
1/2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry
sól,cukier do smaku
Sos pomidorowy zmieszać ze śliwkowym
Dodać przyprawy
Zagotować wszystko i gorący przełożyć do słoików lub spasteryzować .
Czatnej dopisuję do akcji u Mopsika :)
Kolejne smakowitości! Nic tylko jeść!
OdpowiedzUsuńsmakowite !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodko-słone chutneye! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDzięki za podzielenie się tym tajemnym przepisem :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje śliwka z pomidorem ;) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńOj bardzo smakuje :) Przepis już dodany ,dziękuję :)
UsuńCały czas myślę o tym połączeniu, chyba muszę zrobić na próbę dla zaspokojenia ciekawości ;)
UsuńNie namawiam ,ale powinnaś zrobić :D Będzie ci smakował :)
Usuń