wtorek, 27 sierpnia 2013

CZATNEJ POMIDOROWO-ŚLIWKOWY I ZAGĘSZCZONY SOS POMIDOROWY

 Robię od kilku lat nie wiem czemu nie podzieliłam się jeszcze przepisem?Sos warzywno-owocowy tzw. chutnej ,czatnej a przepis znaleziony w książce zakupionej jakieś 20 lat temu pt. "Przetwory domowe"
Robi się go bardzo łatwo i w sumie do zrobienia przez cały rok
Ja w tym roku wykorzystałam zeszłoroczne powidła ,skraca to czas i w sumie nawet lepiej smakuje.
Przepis podam jak w oryginale z tym ,że proponuję dodać więcej przypraw bo w oryginale jest dla mnie mało wyrazisty.

PRZEPIS:na zagęszczony przecier pomidorowy
3 kg pomidorów dorodnych i dojrzałych
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
pół szklanki wody

Pomidory umyć pokroić i wrzucić do garnka/rondla
Ucisnąć trochę aby wypuściły sok podlać wodą i gotować do całkowitego rozgotowania
Przetrzeć przez sito ,ja osobiście wolę zmiksować i dopiero przetrzeć przez sito
Przelać do czystego garnka i gotować ,aż odparuje prawie połowa płynu od czasu do czasu mieszając
Przecier ma być gęsty .
Przecierem napełniamy wyparzone słoiki,ja nakładam zimny ,wstawiam do zimnej wody i pasteryzuję lub nakładam gorące ,zakręcam i stawiam do góry dnem.
Wspaniały do zup i sosów



PRZEPIS NA CZATNEJ:

3 szklanki zagęszczonego przecieru pomidorowego
1 i 1/2 szkl. przecieru ze śliwek węgierek (użyłam powideł śliwkowych)
1/2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
1/4 łyżeczki  cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu
 1 łyżeczka curry
sól,cukier do smaku

Sos pomidorowy zmieszać ze śliwkowym
Dodać przyprawy
Zagotować wszystko i gorący przełożyć do słoików lub spasteryzować .


                                                    Czatnej dopisuję do akcji u Mopsika :)

8 komentarzy:

  1. Kolejne smakowitości! Nic tylko jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie słodko-słone chutneye! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za podzielenie się tym tajemnym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jak smakuje śliwka z pomidorem ;) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo smakuje :) Przepis już dodany ,dziękuję :)

      Usuń
    2. Cały czas myślę o tym połączeniu, chyba muszę zrobić na próbę dla zaspokojenia ciekawości ;)

      Usuń
    3. Nie namawiam ,ale powinnaś zrobić :D Będzie ci smakował :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...