Kiedyś nie lubiłam pieczonego schabu,był jak dla mnie za suchy .I obojętne czy był nadziany śliwką i pieczony przez wytrawnego kucharza, dla mnie schab nie miał smaku.Do momentu,chyba jakieś pięć lat temu kiedy zobaczyłam w TV program Marthy Stewart .Prosta zasada"w pieczeniu schabu liczy się czas " a ja zawsze z czasem miałam problem i zazwyczaj piekłam za długo. Kg.schabu pieczemy 40 min.. Mięso nadaje się i na uroczysty obiad i na kanapkę .Jest pyszne i soczyste.Do wersji obiadowej proponuję zrobić sosik.
PIECZONY SCHAB:
1kg.schabu
sól ,pieprz
czosnek suszony
rozmaryn lub tymianek
zioła prowansalskie i majeranek
ghee lub olej ryżowy do obsmażenia
nić do związania mięsa
paper do pieczenia(nie folia alu)
Schab natrzeć solą i pieprzem zawinąć w folię i zostawić na jakieś 3 godz.
Jeżeli umiesz zwiąż nicią mięso wtedy zachowa ładny kształt
Obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor tylko nie przypal:)
Schab przełóż na papier do pieczenia i obsyp ziołami i czosnkiem .Ja używam albo rozmarynu albo tymianku( nie łączę tych 2 ziół) i dodaję trochę ziół prowansalskich i majeranku,
najlepiej lubię z rozmarynem jest to zioło stworzone do schabu. Zioła można komponować i zmieniać wg. własnego smaku.
Zawinąć szczelnie schab w papier i włożyć do płaskiego naczynia bo sos może uciekać
Piec w nagrzanym 200stC. piekarniku 40 min jak ktoś lubi bardziej suche to 42min:))
Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 min jeżeli będzie do obiadu .Jeżeli chcemy jako wędlinkę na kanapki zostawiamy do całkowitego wyschnięcia ,zawijamy w czysty papier i wkładamy do lodówki.
PIECZONY SCHAB:
1kg.schabu
sól ,pieprz
czosnek suszony
rozmaryn lub tymianek
zioła prowansalskie i majeranek
ghee lub olej ryżowy do obsmażenia
nić do związania mięsa
paper do pieczenia(nie folia alu)
Schab natrzeć solą i pieprzem zawinąć w folię i zostawić na jakieś 3 godz.
Jeżeli umiesz zwiąż nicią mięso wtedy zachowa ładny kształt
Obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor tylko nie przypal:)
Schab przełóż na papier do pieczenia i obsyp ziołami i czosnkiem .Ja używam albo rozmarynu albo tymianku( nie łączę tych 2 ziół) i dodaję trochę ziół prowansalskich i majeranku,
najlepiej lubię z rozmarynem jest to zioło stworzone do schabu. Zioła można komponować i zmieniać wg. własnego smaku.
Zawinąć szczelnie schab w papier i włożyć do płaskiego naczynia bo sos może uciekać
Piec w nagrzanym 200stC. piekarniku 40 min jak ktoś lubi bardziej suche to 42min:))
Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 min jeżeli będzie do obiadu .Jeżeli chcemy jako wędlinkę na kanapki zostawiamy do całkowitego wyschnięcia ,zawijamy w czysty papier i wkładamy do lodówki.
Schab wygląda przeobłędnie. Uwielbiam taki na zimno na kanapeczce :)
OdpowiedzUsuńzawsze miałam ze schabem ten sam problem, byłam pewna, że piecze się dłużej, koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńalez apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńno właśnie ja z tego powodu też kiedyś schabu nie lubiłam, może dam mu jeszcze jedną szansę
OdpowiedzUsuńAle pyszności :-) Taki zimny na kromkę chleba jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńsuper wyglada:) takie miesko jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny za komentarze:) Aż żałuję że już się skończył bo naprawdę był pyszny możecie wierzyć mi na słowo.Jak upieczecie to czekam na wiadomość jak Wam smakował:)
OdpowiedzUsuńPyszny! Jeszcze uwielbiam wersję z suszonymi śliwkami w środku :)
OdpowiedzUsuńFantastic! Szybki, soczysty i super z sosem grzybowym (sos zrobiony osobno z dodatkiem sosu z pieczenia schabu)
OdpowiedzUsuńThanks
dd z brisbane, australia
A jak mam 2 kg schabu, też piekę 40 minut, czy dłużej? czy to nie ma znaczenia?
OdpowiedzUsuńJa piekę zawsze po 1 kg oba kawałki na raz zmieszczą się do piekarnika .Kiedyś upiekłam całe 2 kg ale mi się nie dopiekł w środku,więc już nie ryzykuję :)
Usuńschab wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmoje pytanie: jak długo mam piec 0,5kg schabu?
Nie piekłam tak małego kawałka ,ale sądzę że 20-25min powinno być ok .Daj znać jak upieczesz
UsuńA wytłumacz dokładnie co oznacza owinąć szczelnie papierem?
OdpowiedzUsuńTakim do wypiekow?
I czy piec w naczyniu zaroodpornym pod przykryciem czy otwartym?
Tak ,papierem do wypieków. A szczelnie to znaczy tak aby mięso było dokładnie zawinięte bo podczas pieczenia wypływają soki.Najlepiej zawiń w 2 papiery.Piec w naczyniu otwartym.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńna jakiej wysokości piekarnika piecze Pani schab. Termoobieg czy bez. Pieczenie góra - dół.
Pozdrawiam,
Maria
Na drugiej wysokości od dołu ,piekę góra/dół bez termoobiegu. Pozdrawiam i czekam na wieści czy smakował :)
UsuńCZY TAKI SCHABIK MOŻNA UPIEC W RĘKAWIE. POZDRAWIAM. IWONA.
OdpowiedzUsuńNie wiem nie pieklam w ten sposób schabu i raczej nie będę bo ten sposob mi bardzo pasuje.Ale jak nie upieczesz nie bedziesz wiedziala i ja też ;) Daj znać jakbyś piekla w rękawie , czlowiek sie cale zycie życie uczy ;)
UsuńSpróbuję upiec dzisiaj schab wg tego przepisu owinięty folią. Może ktoś już tego sposobu próbował?
OdpowiedzUsuńi jak się upiekł?
UsuńDziś piekłam schab z tego przepisu, martwiam się że będzie niedopieczony :p wyszedł idealny (w smaku też). Bardzo dziękuję za intrukcje gdyż to był pierwszy schab jaki kiedykolwiek piekłam i na pewno już zawsze będę piekła właśnie tak ;)
UsuńNiestety po 40 minutach pieczenia - nadal w środku surowy. Dopiekło go kolejne 40 minut. Pozostał soczysty.
OdpowiedzUsuń80min w piekarniku 1kg schabu ?
UsuńSchab robię już tylko wg tego przepisu. Jest super, moje dzieci go uwielbiają. Dziękuję i pozdrawiam,km
OdpowiedzUsuń