czwartek, 12 grudnia 2013

CHLEB ŚWIĄTECZNIE BAKALIOWY Z JABŁKIEM,MAKIEM,ORZECHAMI I CYNAMONEM NA ZAKWASIE I Z OLEJEM RZEPAKOWYM

W środy zawsze piekę chleby i przy okazji wczorajszych wypieków tak mnie coś naszło by upiec chleb pachnący świętami.Aby go wyczarować zmodyfikowałam mój  przepis na chleb z cukinią .Lubię dodawać mokre warzywa czy owoce do chlebów bo są one zdecydowanie smaczniejsze i miąższ  nie jest suchy ale też nie lepiący! Chleb nam bardzo smakował i do świąt to go jeszcze ze dwa razy na pewno upiekę a na same święta to już obowiązkowo i będę go piekła rok rocznie bo wspaniale będzie smakował nawet do śledzia mojego ulubionego z imbirem
Olej rzepakowy jest w tym chlebie i we wszystkich jakie piekę.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego…Używam go praktycznie do wszystkiego jak w kuchni tak i w kosmetyce domowej.Towarzyszy mi od dzieciństwa,bo mój tata był wielbicielem tego oleju i innego nie uznawał ,więc i ja promuję go w moim domu wśród znajomych i tu na blogu.A ponieważ mam w domu uczące się i trenujące dzieci to olej rzepakowy jest dla nich najlepszym tłuszczem jaki mogę im dać aby i główki łatwo się uczyły a mięśnie nie męczyły.Ja codziennie na czczo wypijam 1 łyżkę oleju co działa na mój metabolizm jak i urodę ;p idealnie :)
Smaki w chlebku są wyważone i nie jest ani za słodki ani za bardzo cynamonowy ,no zastanawiam się właśnie czy nie dodać następnym razem więcej rodzynek lub dodatkowo śliwek suszonych .
Chleb  polecam bo jest na prawdę smaczny i wiecie co? Taki chleb może być też prezentem świątecznym dla bliskich czy dalszych przyjaciół.Na pewno się ucieszą ,bo przecież nie ma nic lepszego jak prawdziwy domowy wypiek pachnącego chleba

PRZEPIS:
100 g. zakwasu żytniego dokarmionego 12-16 g wcześniej
130 g. wody letniej
7.g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
125 g tartego jabłka ( na grubszych oczkach tarłam) to tak 1 nie za duże jabłko
50 g posiekanych orzechów (do wyboru jakie macie i lubicie)(ja kupiłam już posiekane w lidu)
50 g rodzynków
25 g. białego maku ale może być niebieski
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju rzepakowego
420 g mąki pszennej typ650
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki tak jak są spisane umieszczałam w misce od miksera ,za każdym razem mieszając łyżką
Na sam koniec dodałam mąkę i sól i wyrobiłam mikserem ok.10 min
Z ciasta uformowałam kulę ,posmarowałam ją lekko olejem rzepakowym i umieściłam w czystej misce ,którą zakryłam folią i przykryłam ręcznikiem

Po godzinie odgazowałam ciasto ,uformowałam kulę i z powrotem do misy pod folię i ręcznik ,aż podwoiło obiętość(ok1,5 godz)
Po tym czasie uformowałam podłużny bochenek i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na ok.2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 210stC  wstawiłam również miskę z wodą
Chleb piekłam  30 min Przykryłam go folią aluminiową i dopiekałam 15 min.
Po upieczeniu wyciągamy chleb i studzimy na kratce.
Zapach jego bardzo kusi ale trzeba się powstrzymać :)

                                             wierzch obsypany  białym makiem


Wybaczcie za zdjęcia,ale pstrykałam je wczoraj wieczorem  ,dziś nie było już czego obfocić :)
                                                                  Miłego czwartku :)

3 komentarze:

  1. na pewno smaczy ,ale u mnie problem z zakwasem ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. no musi być obłędny!
    zapraszam na kokilkowy post :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...