czwartek, 12 grudnia 2013

CHLEB ŚWIĄTECZNIE BAKALIOWY Z JABŁKIEM,MAKIEM,ORZECHAMI I CYNAMONEM NA ZAKWASIE I Z OLEJEM RZEPAKOWYM

W środy zawsze piekę chleby i przy okazji wczorajszych wypieków tak mnie coś naszło by upiec chleb pachnący świętami.
Aby go wyczarować zmodyfikowałam mój  przepis na chleb z cukinią .
Lubię dodawać mokre warzywa czy owoce do chlebów bo są one zdecydowanie smaczniejsze i miąższ  nie jest suchy ale też nie lepiący! Chleb nam bardzo smakował i do świąt to go jeszcze ze dwa razy na pewno upiekę a na same święta to już obowiązkowo i będę go piekła rok rocznie bo wspaniale będzie smakował nawet do śledzia mojego ulubionego z imbirem

Smaki w chlebku są wyważone i nie jest ani za słodki ani za bardzo cynamonowy ,no zastanawiam się właśnie czy nie dodać następnym razem więcej rodzynek lub dodatkowo śliwek suszonych .
Chleb  polecam bo jest na prawdę smaczny i wiecie co? Taki chleb może być też prezentem świątecznym dla bliskich czy dalszych przyjaciół.Na pewno się ucieszą ,bo przecież nie ma nic lepszego jak prawdziwy domowy wypiek pachnącego chleba

PRZEPIS:
100 g. zakwasu żytniego dokarmionego 12-16 g wcześniej
130 g. wody letniej
7.g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
125 g tartego jabłka ( na grubszych oczkach tarłam) to tak 1 nie za duże jabłko
50 g posiekanych orzechów (do wyboru jakie macie i lubicie)(ja kupiłam już posiekane w lidu)
50 g rodzynków
25 g. białego maku ale może być niebieski
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju rzepakowego
420 g mąki pszennej typ650
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki tak jak są spisane umieszczałam w misce od miksera ,za każdym razem mieszając łyżką
Na sam koniec dodałam mąkę i sól i wyrobiłam mikserem ok.10 min
Z ciasta uformowałam kulę ,posmarowałam ją lekko olejem rzepakowym i umieściłam w czystej misce ,którą zakryłam folią i przykryłam ręcznikiem

Po godzinie odgazowałam ciasto ,uformowałam kulę i z powrotem do misy pod folię i ręcznik ,aż podwoiło obiętość(ok1,5 godz)
Po tym czasie uformowałam podłużny bochenek i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na ok.2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 210stC  wstawiłam również miskę z wodą
Chleb piekłam  30 min Przykryłam go folią aluminiową i dopiekałam 15 min.
Po upieczeniu wyciągamy chleb i studzimy na kratce.
Zapach jego bardzo kusi ale trzeba się powstrzymać :)

                                             wierzch obsypany  białym makiem


Wybaczcie za zdjęcia,ale pstrykałam je wczoraj wieczorem  ,dziś nie było już czego obfocić :)
                                                                  Miłego czwartku :)

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...