Ten kolaż powstał dzięki mojemu Jaśkowi:)Bardzo chciałam zrobić zdjęcie w ogródkowej scenerii ,ale jak to z Jaśkiem bywa był wszędzie najczęściej paluszkiem w kawie.Tak go zaintrygowała ta pianka:)
Uwielbiam kawę na zimno i uwielbiam właśnie tę za jej gęstą piankę.Czasami dodaję lodów waniliowych ale i bez nich jest pyszna i trochę chudsza:)Kawa mrożona to jedyna kawa którą jestem przełknąć z dodatkiem cukru ,żadna inna jest dla mnie z dodatkiem cukru nie do przełknięcia.A pomyśleć że jak zaczynałam przygodę z kawą to słodziłam aż 3 łyżeczki !Nie wiem jak mogłam pić taką słodycz?Wszyscy wkoło znowu słodzą i dziwią się jak ja mogę pić bez cukru.
Dla alergików czy dla wege proponuję na mleku roślinnym
Potrzebny jest jeszcze blender z funkcją kruszenia lodu,czyli najlepszy jest ze szklanym dzbankiem ale kiedyś robiłam w plastikowym i też przeżył.
PRZEPIS na 3-4szkl.w zależności od wielkości.
2 szkl.zimnego mleka lub mleka roślinnego
3 łyżeczki czubate kawy rozpuszczalnej
50g wrzątku
2 łyżeczki czubate cukru muscovado (można pominąć)
cukier tyle ile lubimy do smaku ja dodałam 2 łyżeczki
całe opakowanie kostek lodu( plastikowe takie co jest na wyposażeniu każdej lodówki )
Kawę zalewamy wrzątkiem tylko tyle aby się rozpuściła ok.50g wody wystarczy i studzimy ,wystarczy że będzie letnia .Można nasypać bez rozpuszczania ale wrzątek wydobywa jednak walory smakowe .
Lód umieszczamy w blenderze wlewamy mleko,kawę i wsypujemy cukier
Miksujemy na wysokich obrotach ok1,5minuty
Przelewamy do wysokich szklanek
Kawa jest gęsta a pianka sami widzicie na załączonym obrazku:)
Kawę oczywiście można dosmaczyć wg. własnych upodobań np. likierem amaretto czy nawet miętowym fantazji nikomu nie brakuje a I pogoda sama nas zachęca aby napić się kawy mrożonej.
SMACZNEGO:)
Oj kusisz, kusisz, strasznie lubię taka kawę!
OdpowiedzUsuńfantastyczny ten palec w kawie:)
OdpowiedzUsuńpycha kawa:) nawet z paluszkiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie napoje na lato, szczególnie jak mają delikatny smak. Świetnie napisany wpis, może się też przydać inny na to przepis jaki sama od czasu do czasu stosuję http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-mrozona-kawe/.Tylko raczej nie wolno pić jej za często bo serce mocno może przyspieszyć bicie.
OdpowiedzUsuń