Nie wiem jak większość z Was robi? może się dowiem w komentarzach ale ja każdą śliwkę przed zlepieniem posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem hihi wszędzie cynamon;)Nawet ci co nie przepadają za tą przyprawa zajadają się moimi knedlami (oprócz mojej córki bo ta to ma zęby długie na takie kluchy)Mnie najlepiej smakują kiedy ostygną takie na drugi dzień,zawsze sobie zostawiam z 5 szt i podsmażam je na maśle mniam są pycha.
A wypowiedzcie się ,czy do ciasta dodajecie trochę mąki ziemniaczanej ? Bo ja czasami tak wtedy są bardziej sprężyste ,choć tym razem nie dodawałam .Dodam jeszcze że do środka można napakować również farsz mięsny ,warzywny czy serowy ,wcale nie jest powiedziane ,że muszą to być owoce i mam zamiar taki czyn popełnić przy najbliższej okazji:)
PRZEPIS:
1kg.ugotowanych ziemniaków dokładnie utłuczonych lub przecisniętych przez praskę
2 szklanki mąki
3 jajka
sól do smaku
NADZIENIE:
śliwki wypestkowane
cukier wymieszany z cynamonem (ilość cynamonu wg.uznania)
Ziemniaki wykładamy przekładamy najlepiej do dużej miski (można zrobić na blacie kuchennym)
Robimy wgłębienie i wbijamy jajka i sypiemy mąkę
Starannie wyrabiamy ciasto w razie gdyby się bardzo kleiło można dodać jeszcze maki (wszystko zależy od ziemniaków)
Myjemy ręce bo na pewno są klejące od ciasta ;)
Rwiemy po kawałku ciasta ,musi być na tyle duże aby nam się zmieściła połówka śliwki.
Ja zazwyczaj robię kulkę ,lekko ją rozpłaszczam i palcem wskazującym ,zgiętym wbijam śliwkę w ciasto
Sypię łyżeczkę płaską mieszanki cukru z cynamonem na śliwkę i zaklejam dokładnie tworząc kulkę
Układam na desce posypanej suto mąką
Gotuję we wrzątku osolonym z dodatkiem oleju
Od chwili gdy woda z knedlami zacznie wrzeć gotuję ok5 min
Można przemieszać po 1min delikatnie po dnie garnka drewnianą łyżką aby knedle nam się odlepiły od dna
I co narobiłam smaku?;)
pyszne są :) ze śliwkami moje ulubione
OdpowiedzUsuńTeż bym się zajadała! Och, ja chcę knedle!!
OdpowiedzUsuńMmm ,słodziutkie śliwy i mnóstwo cynamonu !!! :PP *_*
OdpowiedzUsuń