poniedziałek, 27 czerwca 2011

Ślimaczki z ciasta francuskiego z ziemniakami i tuńczykiem

Ostatnio mam fazę na ciasto francuskie.Jak na razie na słono ,ale pewnie  przyjdzie czas  i na słodko.Ślimaczki to fajna sprawa ,i dla dorosłych i dla dzieci.Robi się je szybko i bardzo łatwo przemycić w nich np.rybkę ,którą nie wszystkie dzieci lubią.Dobre są na party jako przegryzka przed przystawką a nawet  jako dodatek do zupy.W ogóle są dobre,pyszne i pożywne i zachęcam wszystkich do ich robienia i późniejszej degustacji np.  z lampką  czerwonego wina.




SKŁADNIKI:


1op. ciasta francuskiego (mrożonego)
1puszka tuńczyk w sosie własnym
5dużych gotowanych ziemniaków
1 duża cebula ze szczypiorkiem
2 duże pomidory
2 łyżki śmietany
ser żółty tarty( dałam dużą garść)

bazylia świeża,czosnek,tymianek ,sól,pieprz 
MLEKO do smarowania.

        Sposób wykonania.

Ciasto rozmrozić (nie ściągać papieru po rozwinięciu)
Tuńczyka wyjąć z puszki i przełożyć na sito
Ziemniaki zetrzeć na tartce
Pomidory pokroić w kostkę i odsączyć na sicie
Cebulę pokroić ze szczypiorkiem i podsmażyć
Ser zetrzeć na tartce
Wszystko ze sobą połączyć dodać śmietanę i pocięte zioła.Doprawić do smaku .
Ciasto rozwinąć i rozłożyć farsz.
Zwijać w roladę pomagając sobie papierem na którym leży ciasto.
Zwiniętą roladę kroić po ukosie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(sposób układania)
Posmarować na około ciasto i górę ślimaczka mlekiem.


piekłam ok.30min w 180stC.











Posted by Picasa

1 komentarz:

  1. Fajny pomysł, na pewno zapamiętam, jak nie będę miała pomysłu na imprezową przegryzkę:)))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...