SKŁADNIKI:
1op. ciasta francuskiego (mrożonego)
1puszka tuńczyk w sosie własnym
5dużych gotowanych ziemniaków
1 duża cebula ze szczypiorkiem
2 duże pomidory
2 łyżki śmietany
ser żółty tarty( dałam dużą garść)
bazylia świeża,czosnek,tymianek ,sól,pieprz
MLEKO do smarowania.
Sposób wykonania.
Ciasto rozmrozić (nie ściągać papieru po rozwinięciu)
Tuńczyka wyjąć z puszki i przełożyć na sito
Ziemniaki zetrzeć na tartce
Pomidory pokroić w kostkę i odsączyć na sicie
Cebulę pokroić ze szczypiorkiem i podsmażyć
Ser zetrzeć na tartce
Wszystko ze sobą połączyć dodać śmietanę i pocięte zioła.Doprawić do smaku .
Ciasto rozwinąć i rozłożyć farsz.
Zwijać w roladę pomagając sobie papierem na którym leży ciasto.
Zwiniętą roladę kroić po ukosie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(sposób układania)
Posmarować na około ciasto i górę ślimaczka mlekiem.
piekłam ok.30min w 180stC.
Fajny pomysł, na pewno zapamiętam, jak nie będę miała pomysłu na imprezową przegryzkę:)))
OdpowiedzUsuń