Kapustę zrobiłam do kaczki więc musiała być z dodatkiem pomarańczy cynamonu i przyprawy do piernika,ale pasuje też do mięs pieczonych .
Nawet nie przypuszczałam ,że tak może wspaniale smakować .
Najważniejsze ,że wszyscy stwierdzili że jest pyszna mnie najbardziej smakowała na drugi dzień
1 główka czerwonej kapusty
ok.1 szkl. wody
1 pomarańcza
2 łyżki octu balsamiko
2łyżki octu (zwykłego)
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka płaska przyprawy do piernika
sól,pieprz ,cukier do smaku
2 cebule
1łyżeczka cukru
1 duże jabłko
1 czubata łyżka masła+ mała łyżeczka oleju
2 łyżki mąki
Kapustę poszatkowałam, 1 cebulę skroiłam
zalałam niepełną szkl. wody i dusiłam pod przykryciem ok 20 min.
drugą cebulę skroiłam posoliłam,jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę zeszkliłam na oliwie i dodałam 1 łyżeczkę cukru trzcinowego ,chwilę jeszcze podsmażyłam i dodałam do kapusty
Następnie dodałam przyprawy ,sok z całej pomarańczy ocet zwykły i balsamiko
dałam sól pieprz i cukier do smaku jak za mało kwaśna to można jeszcze doprawić octem lub cytryną
Masło i olej rozgrzałam na patelni dodałam mąkę lekko podsmażyłam
dodałam do kapusty w celu lekkiego jej zagęszczenia i dopiero po tym fakcie kapusta nabiera smaku jeżeli czegoś wam brakuje w smaku teraz można jeszcze doprawić
Doprawić do wrzenia i zestawić z ognia .
Najlepsza w smaku jest na drugi dzień:)
Nawet nie przypuszczałam ,że tak może wspaniale smakować .
Najważniejsze ,że wszyscy stwierdzili że jest pyszna mnie najbardziej smakowała na drugi dzień
1 główka czerwonej kapusty
ok.1 szkl. wody
1 pomarańcza
2 łyżki octu balsamiko
2łyżki octu (zwykłego)
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka płaska przyprawy do piernika
sól,pieprz ,cukier do smaku
2 cebule
1łyżeczka cukru
1 duże jabłko
1 czubata łyżka masła+ mała łyżeczka oleju
2 łyżki mąki
Kapustę poszatkowałam, 1 cebulę skroiłam
zalałam niepełną szkl. wody i dusiłam pod przykryciem ok 20 min.
drugą cebulę skroiłam posoliłam,jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę zeszkliłam na oliwie i dodałam 1 łyżeczkę cukru trzcinowego ,chwilę jeszcze podsmażyłam i dodałam do kapusty
Następnie dodałam przyprawy ,sok z całej pomarańczy ocet zwykły i balsamiko
dałam sól pieprz i cukier do smaku jak za mało kwaśna to można jeszcze doprawić octem lub cytryną
Masło i olej rozgrzałam na patelni dodałam mąkę lekko podsmażyłam
dodałam do kapusty w celu lekkiego jej zagęszczenia i dopiero po tym fakcie kapusta nabiera smaku jeżeli czegoś wam brakuje w smaku teraz można jeszcze doprawić
Doprawić do wrzenia i zestawić z ognia .
Najlepsza w smaku jest na drugi dzień:)
Pyszności!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię czerwona kapuste z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam;)
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujące połaczenie...
OdpowiedzUsuńbardzo niebanalne te słodkie dodatki!
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie ta przyprawa do pierników w czerwonej kapuście! ;) Ale skoro piszesz, że była pyszna, to z pewnością można przepis wypróbować bez obaw. ;) Buziaki!
OdpowiedzUsuńA ja jak zwykle na łatwiznę. Nie muszę gotować bo dostałam w nagrodę ;) ( chyba za ten telefon do babci ). Kapucha pyszna i do tego to mięsko . pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsąsiadka
uwielbiam czerwoną kapustę
OdpowiedzUsuńŻyczę Tobie samych radosnych chwil ,
dobrego humorku ,słoneczka i uśmiechu
Mnóstwo powodów do radości i
czasu na wypoczynek...
Dziękuję że zechciałyście spojrzeć na kapustkę:)) Jestem ciekawa czy zasmakuje? czekam na wiadomości jakby komuś się chciało ją ugotować wg. mojego lekko szalonego pomysłu:))
OdpowiedzUsuń