To jest tzw.moja wersja rozwodnionego chili con carne z dodatkiem ziemniaków.Bez kukurydzy i papryki bo akurat w tej zupie a właściwie daniu jednogarnkowym ,nie licząc patelni:)) nie przepadam.Ze względu na najmłodszych domowników nie przesadzam z ilością ostrych przypraw dlatego nie podam w ilościach bo dodawałam może nie tyle na oko co na smak :)
Zamiennikiem do przypraw może być gotowa przyprawa meksykańska wg.której sama sobie stworzyłam zestaw potrzebnych przypraw
Zupa jest gęsta rozgrzewająca i pyszna
PRZEPIS:
500g mięsa mielonego(najlepiej wołowego)
1duża cebula
1duża marchew
800g przecieru z pomidorów(mogą być z puszki )
gorąca woda
2 puszki fasolki czerwonej
olej ryżowy
4-5 ziemniaków
PRZYPRAWY:
papryka słodka
chili
kolendra
kminek mielony
oregano
gałka muszkatołowa
cynamon
czosnek
suszone pomidory
sól
cukier
Ziemniaki pokroiłam w małą kostkę i zagotowałam (al'dente)w osobnym garnku ,
Na odrobinie oleju podsmażyć mięso,przełożyć do większego garnka
cebulę skroiłam w kostkę zeszkliłam
marchew starłam na dużych oczkach i również podsmażyłam
Marchew i cebulę dodałam do mięsa i zalałam gorącą wodą tylko tyle ,aby zakryła mięso,osoliłam
Zagotowałam jakieś 10 min.i dodałam zmiksowane pomidory i fasolkę
Doprawiłam przyprawami i doprowadziłam do wrzenia
Na wpół ugotowane ziemniaki dodałam do zupy zamieszałam( można jeszcze doprawić do smaku) i na małym ogniu gotowałam aż ziemniaki całkiem zmiękły
Zamiennikiem do przypraw może być gotowa przyprawa meksykańska wg.której sama sobie stworzyłam zestaw potrzebnych przypraw
Zupa jest gęsta rozgrzewająca i pyszna
PRZEPIS:
500g mięsa mielonego(najlepiej wołowego)
1duża cebula
1duża marchew
800g przecieru z pomidorów(mogą być z puszki )
gorąca woda
2 puszki fasolki czerwonej
olej ryżowy
4-5 ziemniaków
PRZYPRAWY:
papryka słodka
chili
kolendra
kminek mielony
oregano
gałka muszkatołowa
cynamon
czosnek
suszone pomidory
sól
cukier
Ziemniaki pokroiłam w małą kostkę i zagotowałam (al'dente)w osobnym garnku ,
Na odrobinie oleju podsmażyć mięso,przełożyć do większego garnka
cebulę skroiłam w kostkę zeszkliłam
marchew starłam na dużych oczkach i również podsmażyłam
Marchew i cebulę dodałam do mięsa i zalałam gorącą wodą tylko tyle ,aby zakryła mięso,osoliłam
Zagotowałam jakieś 10 min.i dodałam zmiksowane pomidory i fasolkę
Doprawiłam przyprawami i doprowadziłam do wrzenia
Na wpół ugotowane ziemniaki dodałam do zupy zamieszałam( można jeszcze doprawić do smaku) i na małym ogniu gotowałam aż ziemniaki całkiem zmiękły
Wygląda bardzo apetycznie. Lubię takie jednogarnkowe dania :)
OdpowiedzUsuńPyszności! ;) Takie chili con carne mogłabym jeść codziennie na obiad! ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie smaki
OdpowiedzUsuńDziewczyny zgadzam się z Wami w 100%:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńBaardzo przejrzysty blog!:)
Wiesz ja robię podobnie zupę meksykańską, chili con carne i zapiekanke ziemniaczana;D wszystko na tej samej bazie, jak Ty:)
Miło mi, że mnie odwiedziłaś.
A u mnie w szafce czeka jeszcze razowa mąka i żytnia. Muszę coś wymyśleć!:)
Prosze, powiedz, jak zrobić żeby pod postem były zdjęcia innych wypieków? Chodzi mi o to you might to like itd. bo bloga mam od niedawna i jeszcze nie wszystko umiem zrobić:)
super jest apetyczna i smaczna
OdpowiedzUsuń,,Póki radość jest w nas
Słońca dłoń gładzi twarz
Warto żyć, warto śnić, warto być,,
By Twoje życie zawsze było źródłem
szczęścia i radości.
Pozdrawiam
To coś absolutnie dla mnie ! :)
OdpowiedzUsuńZupki po meksykańsku jeszcze nie jadłam,wygląda pysznie,w Lidl dni meksykańskie więc kupię puszkę fasoli z chilli i robi to danie:)
OdpowiedzUsuń