Kilka dni temu rzuciłam hasło na FB o wspólnym pieczeniu chlebka.Zgłosiła się jako pierwsza i ostatnia Ewa z bloga MojeTworyPrzetwory Nie jest to pierwszy chlebek który razem upiekłyśmy i mam nadzieję nie ostatni .
Ja z tego jednego przepisu jak go nazwałam bazowego tworzę następne chleby,zmieniam tylko mąki i płyny i za każdym razem chleb wychodzi mi pyszny.Tym razem zapachniał mi chrzan,nie miałam korzenia niestety ale od czego jest chrzan w słoiku?Powstał chleb z chrzanem I ten chleb właśnie z Ewą razem upiekłyśmy.Mam nadzieję ,że chlebek jej smakował :)
Podczas pieczenia w całym domu rozchodzi się zapach chrzanu i pieczonego chleba .Chrzan w chlebku nie jest dominujący o ile nie damy go za dużo ale to już kwestia gustu i smaku.Ja zjadłam z wielkim apetytem posmarowany masłem , obłożny pomidorkiem i obsypany szczypiorkiem .
Chlebek piekłam w naczyniu żaroodpornym glinianym ,szkliwionym 22cmdł./15,5cm.szer./8,5cm wys.
EWUŚ BARDZO CI DZIĘKUJĘ ,ŻE PO MIMO TYLU OBOWIĄZKÓW DOMOWYCH ZECHCIAŁAŚ CHOĆ NA TROSZKĘ SPĘDZIĆ ZE MNĄ CHWILĘ NA PIECZENIU CHLEBKA
PRZEPIS:
500g mąki orkiszowej
300ml wody gazowanej
150g zakwasu żytniego aktywnego( dokarmionego z wieczora)
1 łyżeczka drożdży suszonych
1łyżeczka soli
2 garście słonecznika
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
z 50g chrzanu (ze słoika)ilość w zależności od tego ile chcemy czuć smak ale nie ma co przesadzać:)
Zakwas łączymy z wodą chrzanem,kminkiem,czosnkiem
,drożdże łączymy z mąką i mieszamy wszystko razem mikserem ok5min.
Miskę zakrywamy folią lub wstawiamy do dużej reklamówki i wstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce
(po 1 godzinie przemieszamy mikserem i odstawiamy na następna godzinę )
Wyjmujemy z foli sypiemy sól ,ziarna i mieszamy mikserem aby połączyć wszystko dokładnie
formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką,wykładamy ciasto
Górę ciasta wyrównujemy zwilżona łyżką ,smarujemy oliwą i obsypujemy mąką
Wstawiamy formę z ciastem chlebowym do dużej reklamówki tak aby folia nie dotykała góry ciasta i odstawiamy aż ciasto pięknie wyrośnie i wypełni formę po brzegi oczywiście w ciepłe miejsce
forma będzie dobra taka na 1kg wypieku
Wstawiamy do nagrzanego do 210stC i pieczemy 40min.
Wyciągamy i studzimy na kratce
Kasiu, to ja dziękuję!!! Uwielbiam z Tobą piec i przy Tobie! Przepis wspaniały! Połowy już nie ma, my się nim zajadamy z samym masłem i solą;)
OdpowiedzUsuńA Twój jak malowany, masz idealne naczynie do tej porcji, też będę musiała się zaopatrzyć, albo i pewnie to będzie szybsza wersja, będę go robiła z 1,5 porcji;)
Jeszcze raz dziękuję, aż mi się łezka zakręciła w oku, za to Twoje podziękowanie!
I czekam na kolejne wyzwanie, ściskam mocno i czule!!!!
Polecam wszystkim ten przepis na chleb, jest pyszny, chrupiący, nie można poprzestać na jednej kromce!!!
Ewo lejesz mód na moje serce:)
UsuńNo pięknie dziewczyny, takie chleby jak marzenie. I ja kiedyś taki zrobię:) Kasiu Ciebie też zapraszam do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika. Jak widzę jesteś nieźle wprawiona w takie wypieki. Będzie mi miło jeśli do nas dołączysz:)
OdpowiedzUsuńOj dziękuję za zaproszenie ,może mi się uda opatentować coś co się nada dla alergika :)
UsuńRewelacyjny chlebek. Z chrzanem i czosnkiem nie dość, że nigdy nie piekłam, to nawet nie jadłam!
OdpowiedzUsuńZresztą dawno nie piekłam chleba, od dwóch lat mieszkam blisko genialnej piekarni i przez ten czas może ze dwa razy sama upiekłam. Kiedyś piekłam zdecydowanie częściej, muszę się poprawić :)
Oj opuściłaś kochana,a trzeba było dalej od piekarni zamieszkać:))
UsuńMiałyście fajną akcję. Gratuluję udanego wypieku;-)))
OdpowiedzUsuń